Глобальна проблема продовольчої безпеки та харчування
Уявіть собі всі продукти харчування, які людство створило впродовж останніх 8 тисяч років. Тепер уявіть, що ми повинні виробити стільки ж - але вже в найближчі 40 років, якщо ми хочемо нагодувати наш голодний світ, який зростає.
Сім мільярдів людей живуть на Землі, і населення зростає на 77 мільйонів щороку. Це країна розміру Індонезії кожні три роки. До 2050 року на нашій планеті житимуть 9 мільярдів осіб.
Серед цього швидкого зростання населення понад 850 мільйонів людей лягають спати голодними. Ще один мільярд не отримують достатньої кількості поживних речовин у своєму харчовому раціоні.
Ці неприйнятно високі дані є плямою на совісті всіх нас.
Це має негативні наслідки для здоров'я тих нещасних людей, а також значний негативний вплив на економічну продуктивність і завдає значних витрат на охорону здоров'я.
Щоб полегшити цю ситуацію, глобальне виробництво продовольства повинно збільшитися на 70 відсотків до 2050 року.
Ресурси планети вже під загрозою виснаження - водні зокрема. І більшість з нових 2 млрд мешканців планети народяться в регіонах, де ці загрози є найбільш гострими. Організація Об'єднаних Націй очікує, що Індія, Китай та Нігерія будуть найбільш густонаселеними країнами світу в 2050 році.
І справи не покращуються. Сільськогосподарський сектор використовує 70% води і відповідальний за 30% глобальних викидів парникових газів.
Найбільше вплив економічних проблем відчувають діти. Фото: ЕРА
Зміни клімату можуть знизити врожайність більш ніж на 20% у багатьох країнах, що розвиваються - згадайте повені в Таїланді та посухи в регіоні Африканського Рогу. Зміни температури також сприяють нестабільності цін на продовольство, що має прямий вплив на бідні верстви населення та харчування дітей.
Сільське господарство стикається з подвійним завданням: більш ефективно використовувати ресурсну базу, що скорочується, з метою нагодувати все більшу кількість людей. Для того, щоб забезпечити продовольчу безпеку на майбутні десятиліття, необхідно буде застосувати серйозні і тривалі зусилля всіх зацікавлених сторін, включаючи бізнес.
Ми вважаємо, що для цього необхідне нове бачення стійкого і справедливого розвитку.
Доброю новиною є те, що продовольча безпека твердо стоїть на політичному порядку денному G-8, Групи 20 і на Конференції ООН на цьому тижні зі сталого розвитку(Rio+20). Бізнесу було запропоновано внести свій вклад.
Як співголови Цільової групи із забезпечення продовольчої безпеки B-20, ми скерували групу керівників та інших зацікавлених сторін надати практичні рекомендації G-20 для досягнення 50-відсоткового збільшення виробництва і продуктивності праці до 2030 року.
Ми запропонували докладні рекомендації для урядів з метою сприяти прийняттю національних програм продовольчої безпеки (за підтримки державно-приватного партнерства). Що особливо важливо: компанії взяли на себе зобов'язання інвестувати $15 мільярдів, щоб допомогти підвищити продуктивність сільськогосподарського виробництва на 50% до 2030 року.
Лідери наймогутніших держав світу зустрілися на саміті G-20, щоб обговорити світові проблеми. Фото: AFP
Ми виділили п'ять пріоритетних галузей: збільшення інвестицій в сільське господарство, покращення функціонування ринку, забезпечення більш сталого виробництва продуктів харчування (включаючи управління водними ресурсами), прискорення доступу до технологій, а також інтеграцію і пріоритетне ставлення до потреб харчування.
Це зростання продуктивності праці повинно забезпечити їжу і продовольчу безпеку для всіх на екологічно стійкій основі, забезпечуючи при цьому поліпшення умов життя і доходів фермерів. Фермерам доведеться подвоїти щорічний приріст виробництва - і ми повинні вийти на 500 млн дрібних фермерських господарств, або 2 млрд осіб, які виробляють більшу частину продукції сільського господарства в країнах, що розвиваються.
Жінки становлять 43% фермерів у країнах, що розвиваються. Нам потрібні цільові програми, щоб допомогти їм підвищити продуктивність і прибутки. Захист прав землекористування та доступ до фінансування, у тому числі інструментів управління ризиками, будуть ключовими компонентами цього.
Від 30 до 40% сільськогосподарської продукції втрачається на шляху між фермою і споживачем. Ми повинні зміцнити потенціал збереження цінності харчових продуктів і скоротити відходи при одночасному підвищенні харчової цінності та безпеки харчових продуктів для споживачів, щоб оптимізувати продуктивність.
Багатьом регіонам у світі значно бракує харчів. Нам потрібно спростити шляхи транспортування товарів від постачальників, а також сприяти розвитку місцевих постачальників, що допомагає розвитку місцевих ринків і зниженню міграції в міста.
Нам необхідна торгівельна політика, які покращує обмін сільськогосподарських товарів. Скорочення недієвих методів підтримки та захисту торгівлі може надати значні можливості для фермерів, і в той же час розширити можливості доступу споживачів до недорогих продуктів.
Ресурси для виробництва продуктів харчування ставатимуть дефіцитними. Застосування стійких заходів у відповідь на глобальні виклики є лакмусовим папірцем для компаній у всьому світі - не тільки для виробників, а й для постачальників і рітейлерів, а також міжнародних організацій, урядів, неурядових організацій та громадян.
Ми всі повинні працювати разом. Такі органи як Всесвітній економічний форум мають можливість реально довести свою цінність. G-20 може допомогти нам здійснити конкретні дії. Голодний світ на менше не сподівається.
Оригінал: The Washinhton Post
Переклад: iPress.ua