Facebook iPress Telegram iPress Twitter iPress search menu

Італійці економлять: традиційна "бабусина" їжа знову в пошані

Італійці економлять: традиційна
Фото: pugliaevents.it
Обід у ресторані стає розкішшю для все більшої кількості італійців. Криза змусила цю країну повернутися до витоків і згадати традиційні сімейні рецепти. Про те, що італійці думають про такий стан справ - у репортажі журналіста ВВС.

Отже, повернення італійців до традиційних рецептів і домашньої їжі в спробі заощадити гроші у важкі часи означатиме arrivederci для фаст-фуду.

Як тільки спадає денна спека, величезний запорошений ринок за межами південного італійського міста Джовінаццо стає місцем активної діяльності.

Армія із 200 волонтерів, одягнених у червоні майки, починає розкладати на столах величезні оберемки булочок і багетів - 11 000 булок, якщо бути точним. Банки і лотки із паштетом для сендвічів вишикувалися на кожному столі з військовою точністю, а команди сендвіч-мейкерів обговорюють тактику - хто повинен передавати, хто нарізати, хто накладати, хто розносити.

Це щорічний "фестиваль бабусиних бутербродів" у Джовінаццо. Ідея була вперше запропонована 17 років тому групою підлітків, які були стурбовані тим, що прості страви, які готували їх улюблені "nonnas" все більше витісняла іжа з фаст-фудів і супермаркетів.

У той час вони не могли припустити, що в 2012 році економічна криза принесе небувалий сплеск інтересу до їх справи з боку безгрошових італійців.

"Ми живемо у важкий час, небагато людей можуть зараз дозволити собі обід у ресторані, але вони можуть дозволити собі прийти сюди, викласти декілька євро за бутерброд і відчувати себе рівними з іншими людьми", - каже організатор Джанфранко Стуфано, якому зараз за 30.

"Це шанс відновити зв'язок з філософією, яка допомагала місцевим людям вирощували більшість місцевих продуктів, обережно ставитись до відходів і досить якісно харчуватися".

Фестиваль "бабусиних бутербродів" у Джовінаццо. Фото: nj.com

Показово, що багато з традиційних рецептів для цих Паніні були вдосконалені протягом десятиліття бідності, яка характеризує більшу частину історії південної Італії. Джанфранко досі пам'ятає своїх дідуся і бабусю, які ретельно сушили помідори, артишоки і перець на сонці, а потім консервували їх в олії, щоб зберегти їх протягом усієї зими, і використовувати як паштет для сендвічів. Залишки вважалися дорогоцінними, їх зберігали.

На фестивалі найпопулярніший бутербродний паштет - Parmigiana, шари баклажанів і моцарелли в томатному соусі із базиліковим ароматом. Цей рецепт більш відомий багатьом як основна страва, проте, месидж тут такий: трохи відкладеної вечері можна використати як паштет для булочки на наступний день і зекономити на замовленні ланчу. Зараз, із настанням рецесії, багато сімей користуються такими заходами економії на харчуванні.

"Мені доводиться більше готувати вдома, щоб заощадити наші кошти. Я навіть випікаю свій хліб, хоча маю обмаль часу на це через дітей і роботу", - розповідає Анжела, мама двох дітей.

Вона представляє новий тренд серед італійських мам, які займаються домашньою випічкою хліба, щоб заощадити гроші.

"У нас все менше і менше грошей на те, щоб кожного тижня їздити у супермаркети, - говорить вона. - Часто доводиться порівнювати ціни у пошуках більш вдалої покупки".

Найпопулярніший на фестивалі бутербродний паштет - Parmigiana. Фото: lacipolla.ru

Цифри, опубліковані нещодавно Національним статистичним інститутом Італії, стверджують, що більше третини італійців змушені скорочувати витрати на продукти харчування. Італійці все частіше повертаються до традиційних "безвідходних, невибагливих" рецептів у зв'язку із економічною необхідністю, хоча сприяє цьому також почуття кулінарної ностальгії.

Місцеві кіоскери кажуть, що бестселерами кулінарії вже не є глянцеві журнали, але книжки із назвами: Cucina Economica (економна кухня) і Cucina della Nonna (кулінарія бабусі).

"Я думаю, ця криза означає, що ми дійсно повинні повернутися до селянських харчів, простої їжі та більш розумного використання місцевих продуктів", - каже Маріано Леттіні, киваючи на двох своїх дочок, що стискають величезні Паніні.

"Мої дівчатка спробували нових страв сьогодні ввечері, рецепти яких ми давно забули. Нас це дійсно надихнуло і ми , безумовно, спробуємо використати деякі з цих рецептів вдома".

"Це здорово  та корисно, - каже дієтолог, доктор Доменіко Каккаво. - До фінансової кризи у сучасних батьків не було причин згадувати про кулінарні методи, які використовували їхні предки".

"Багато хто звик купувати у супермаркеті легкі готові бутерброди дітям до школи. Вони перестали навіть розглядати можливість приготування традиційної закуски, яка складається із хліба, оливкової олії і помідора, які в порівнянні із снеками є набагато кращим і поживнішим джерелом вуглеводів".

В італійців прокинулося почуття кулінарної ностальгії. Фото: cosebellemagazine.it

Дієтолог вважає, що атмосфера жорсткої економії може мати свої переваги.

"Якщо нинішня криза змусить все більше батьків звернутися до старих традицій приготування їжі, то насправді ми отримаємо позитивний результат у боротьбі з дитячим ожирінням".

Вечірка, присвячена Паніні, продовжувалася далеко за північ - 15 000 людей заповнили ринок Джовінаццо і підспівували групі 70-х років із характерними ретро бородами. Пари танцювали, тримаючи у руках недоїдені бутерброди. Діти із вимащеними олією і помідорами обличчями дрімали в колясках, повними хлібних крихт.

Але опівночі настає криза. Закінчилися 11 тис булочок. Люди, як і раніше, стоять в чергах із своїми замовленнями. За цим настає розчароване розмахування руками і винуваті знизування плечима, але якось вдається залагодити незадоволення.

"Вони повернуться в наступному році. І, схоже, нам доведеться замовити ще тисячі булочок, якщо інтерес продовжуватиме зростати" - зітхає Джанфранко, оглядаючи ряди спорожнілих підносів для бутербродних паштетів.

Коли справа доходить до передачі традиційних рецептів від покоління до покоління, видається можливим, що економічна криза може виявитися для цієї мети більш ефективним методом, ніж будь-яка гастрономічна кампанія проти фаст-фуду.

Оригінал: ВВС

Переклад: iPress.ua

росія чинить культурний геноцид в Україні. Які справжні цілі Кремля – Джейд МакГлинн
росія чинить культурний геноцид в Україні. Які справжні цілі Кремля – Джейд МакГлинн
США оголосили про новий пакет військової допомоги для України на $1 млрд
США оголосили про новий пакет військової допомоги для України на $1 млрд
Роль російських аграрних олігархів у виробництві безпілотників. Розслідування ухилення від санкцій – Frontelligence Insight
Роль російських аграрних олігархів у виробництві безпілотників. Розслідування ухилення від санкцій – Frontelligence Insight
росіяни прорвалися до Очеретиного. І намагаються закріпити успіх – Том Купер
росіяни прорвалися до Очеретиного. І намагаються закріпити успіх – Том Купер
Пропагандони мають нову героїню у Вашингтоні. Вони лютують через
Пропагандони мають нову героїню у Вашингтоні. Вони лютують через "зраду" республіканців – Джулія Девіс
Європа, а не НАТО, має відправити війська в Україну. Чому не слід хвилюватися через ризики ескалації – Foreign Affairs
Європа, а не НАТО, має відправити війська в Україну. Чому не слід хвилюватися через ризики ескалації – Foreign Affairs
Нема причин поки радіти оголошенню про американську допомогу. Що дозволяє росіянам просуватися – Том Купер
Нема причин поки радіти оголошенню про американську допомогу. Що дозволяє росіянам просуватися – Том Купер
Багато дрібних дій. росіяни продовжують наполегливо атакувати українські позиції за підтримки авіації та артилерії – Дональд  Гілл
Багато дрібних дій. росіяни продовжують наполегливо атакувати українські позиції за підтримки авіації та артилерії – Дональд Гілл