Понад півтисячі підприємств встановили системи управління якістю продуктів харчування, - Присяжнюк
Про це заявив Міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.
"Свідченням високої якості харчової продукції українського виробництва є зростаючий попит на неї, як на внутрішньому, так і на зовнішніх ринках. Близько 50% експорту продукції агропромислового комплексу - це продукція харчової промислової. При цьому, зовнішньоторговельне сальдо позитивне. Наприклад, якість продукції українського виробництва дозволяє експортувати 85% соняшникової олії, до 50% кондитерських виробів, 20% маргаринів та аналогічних продуктів і до 20% молочних виробів", - повідомив міністр.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ріст цін перед новорічними святами, якщо і буде, то незначний, - Мінекономрозвитку
За словами глави відомства, щоб забезпечити якість і безпеку продукції, споживаної українцями та тієї, яка поставляється за кордон, на підприємствах встановлюється система управління якістю та безпечністю харчових продуктів. Так, на сьогоднішній день більш ніж на 500 виробничих потужностях діють такі системи, ще майже на 100 почали їх вводити.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цьогоріч українці їдять втричі дорожчий борщ, ніж торік
"Сьогодні в Україні впроваджується світова система контролю якості та безпеки харчової продукції НАССР, яка дозволяє відстежити ланцюг від того, чим годували худобу, до того, що потрапило на прилавок. У випадку, якщо виявлені недоліки, система дозволяє чітко зрозуміти, на якому етапі було допущено порушення і хто за це несе відповідальність. Якщо ми говоримо про м'ясну продукцію, то треба, щоб було відомо, чим годували худобу, де вона вирощувалася, які антибіотики застосовувалися. Що стосується овочів і фруктів, то треба знати, які засоби захисту рослин використовувалися, хто контролював цей процес", - повідомив міністр.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цукру і гречки вистачить для потреб споживачів, - Мінагрополітики
Микола Присяжнюк також нагадав, що вже розроблена законодавча база у сфері контролю якості та безпеки харчових продуктів. На сьогоднішній день у Верховній Раді зареєстровано законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безпечності харчових продуктів" .
"Цей законопроект передбачає перерозподіл повноважень між органами виконавчої влади, що здійснюють державний нагляд у сфері безпеки та якості харчових продуктів. Прийняття цього закону дозволить зосередити ці повноваження в одному органі виконавчої влади - Держветфітослужбі, і забезпечить впровадження адміністративної реформи, розпочатої Президентом України", - підсумував глава відомства.