В Україні капуста і морква дешевші, ніж у Росії в 1,5 рази, картопля - на 30%, - Мінекономрозвитку
"Незважаючи на зменшення врожаю картоплі та овочів, обсяг їх виробництва перевищує потребу населення. Зокрема, по картоплі в 3,5 рази, буряках - в 1,7 рази, моркви - у 1,4 рази, капусті і цибулі - в 1,3 рази", - повідомив директор департаменту розвитку реального сектору економіки Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Олег Пендзин.
При цьому він зазначив, що особливістю українського овочівництва та картоплярства є те, що "левова" частка виробництва припадає на господарства населення (картопля - 97%, овочі - 87%). Враховуючи це, за даними статистики, майже 50% картоплі і 25% овочів, споживаних домогосподарствами, виробляється ними особисто.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Попит на картоплю на ринку більше не перевищує пропозицію, - експерт
Пендзин повідомив, що за інформацією Держстату, останнім часом на внутрішньому ринку спостерігається зростання цін на деякі види овочів так званого "борщового набору". Разом з тим він вважає, що найближчим часом можна чекати стабілізації цінової ситуації на ринку картоплі та овочів. Цьому сприятиме очікуване поліпшення погодних умов, яке зумовить збільшення пропозиції на цю продукції.
"Зазначимо, що сьогодні в Україні споживчі ціни на картоплю нижче, ніж у Росії, майже на 30%, капусту і моркву - в 1,5 рази", - наголосив експерт Міністерства.
Окрім того, на його думку, важливу роль у формуванні обгрунтованих цін на ринку картоплі та овочів зіграє активізація роботи місцевих органів виконавчої влади в частині організації та проведення ярмаркових заходів у регіонах. Разом із тим, запаси овочевої продукції в спеціалізованих сховищах дозволять забезпечити потреби населення міст в зимово-весняний період.