Ідеальні страви для літньої спеки
Літня спека може виснажувати, тому важливо підтримувати організм за допомогою правильного харчування. Є страви, які допоможуть вгамувати спрагу під час спеки і залишатися енергійним. Адже навіть за відсутності апетиту їжа потрібна організму. Але вона має бути легка, а ще бажано освіжаюча.
Що корисно вживати в літню спеку
Під час літньої спеки дуже важко залишатись активним і бадьорим. Не важливо, працюєте ви, чи граєте в гральні автомати Віп, додати собі сил можна за допомогою легких та корисних страв, таких як:
- овочеві салати;
- холодні супи;
- печеня на грилі;
- зелені смузі.
Овочі, такі як листовий салат, помідори, огірки та перці, містять багато води та електролітів, які допомагають організму зберігати рідину. В них також багато вітамінів та мінералів, які допомагають залишатися енергійним. Холодні супи, такі як гаспачо, холодний буряковий суп, окрошка можуть допомогти організму охолонути та поповнити запаси води й електролітів.
Смажена їжа може бути занадто жирною і важкою для травлення влітку. Тому варто віддавати перевагу саме печені. Запечені на грилі курка, риба та овочі, легко перетравлюється. Також приготування цих блюд не вимагатиме тривалої підготовки на кухні.
Зелені смузі, зроблені із додаванням таких овочів, як шпинат та капуста кале, можуть допомогти організму отримати додаткові вітаміни та мінерали, необхідні для підтримки енергії під час спеки. Не менш важливо вживати фрукти. Сезонні кавун, диня, полуниця та персики, містять багато води та електролітів. Вони допоможуть поповнити запаси води в організмі. Вони також містять вітаміни та мінерали, які допомагають залишатися енергійним.
А ось морозиво варто споживати обмежено. Це калорійний продукт, який, звісно охолоджує організм, але дає йому занадто багато калорій. Якщо хочеться потішити себе солодким, але без надмірної калорійності, варто використовувати замість магазинного морозива заморожені йогурти. Вони допоможуть організму охолонути та отримати енергію.
Класичний рецепт окрошки
Цю чудову страву можна робити на бульйоні, або ж по класичному рецепту без м’яса. Класична окрошка є справжнім порятунком від літньої спеки.
Для приготування потрібні:
- 3-4 картоплини;
- 3-4 яйця;
- 1 свіжий огірок;
- 1 морква;
- 1 цибулина;
- 1/2 свіжої зеленої петрушки;
- 1/2 свіжого кропу;
- 1 лимон (сік);
- 500 мл кефіру;
- 300 мл сметани чи грецького йогурту;
- 1,5 л холодної води;
- сіль та перець на смак.
Перш за все зваріть яйця та картоплю, коли вони охолонуть, наріжте їх на невеликі кубики. Сиру моркву та огірок наріжте кубиками. Цибулю потрібно нарізати півкільцями. Всі інгредієнти змішайте. Кефір змішайте у мисці зі сметаною або йогуртом, додайте воду та ще раз перемішайте до однорідності.
Додайте в цю суміш подрібнені овочі, а до них сік лимона, нарізану петрушку та кріп. Посоліть на смак, при необхідності додайте перець. Ще раз перемішайте всі інгредієнти та відправте окрошку охолоджуватись до подачі.