Українці визначили національне меню до Євро-2012
Про це повідомляється на офіційній сторінці конкурсу.
"Україна має багатовікові традиції національної кухні, що не молодші за традиції всім відомих італійської, індійської, китайської та мексиканської кухні, а своїм корінням сягають у давні часи Трипільської культури", - йдеться на сайті конкурсу.
Метою проведення кулінарного змагання була популяризація української національної кухні, як серед населення України, так і серед гостей країни, які приїдуть на Євро-2012. А також конкурс мав на меті сприяння підвищенню популярності вітчизняного виробника агропродовольчої продукції, підприємств готельного та ресторанного бізнесу, роздрібної торгівлі.
Також, на думку організаторів, конкурс має сприяти обізнаності українців з кулінарними традиціями різних регіонів України.
Організатором заходу виступила асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України.
Заявки на конкурс надходили з 15 лютого до 15 березня, а голосування за страви, що увійшли до Національного меню, тривало з 20 березня до 20 травня.
Призовий фонд конкурсу передбачив головний приз "Національна страва України" у розмірі 10 тис. грн., та по 5 і 3 тис. грн. за друге та третє місця відповідно.
30 березня відбулася дегустація страв, що увійшли до Національного меню. Їх куштували професійні кулінари, зірки шоу-бізнесу, політики, тощо.
Холодець потіснив український борщ
Отже, офіційне українське меню складається з 10 страв, одні з них не викликають жодного сумніву у своїй приналежності до української кухні, а інші є просто смачними.
Найбільше балів під час смс-голосування та голосування у соціальних мережах отримав рецепт сала з часником від Валерія Линевича з смт. Червоногвардійське в Криму – 6727 балів.
Сало, певно, точно сягає традицій Трипільської культури.
На другому місці – домашня ковбаса від Олени Теймурової з м. Кіровоград, яка набрала 6632 бали. За нею з результатом 6282 бали – традиційні вареники з капустою та грибами за рецептом Лариси Остапко з м. Нововолинськ Волинської області.
В Україні існує безліч рецептів вареників, але перемогли саме волинські.
На четвертому місці опинився холодець, який посунув український борщ, набравши 6111 балів. Автор рецепту холодцю – Володимир Білоконь з смт. Летичів Хмельницької області.
Першу п’ятірку переможців замкнув борщ від Софії Кущ з м. Києва. Щоправда, відрив за балами від попередників досить великий – традиційна перша українська страва набрала 2663 бали.
Українці вже давно перестали вважати борщ особливим, а готують його на щодень.
Слідом за борщем, на початку другої п’ятірки, йде не менш традиційна українська страва – деруни. Рецепт їх приготування від Наталії Гураш з Вінниці набрав 1167 балів.
Деруни просто та швидко готувати й смачно їсти.
На сьомому місці – капусняк запорізький від Олесі Горньової з Миргорода Полтавської області з результатом 532 бали.
Замикають десятку переможців налисники з сиром від Ірини Сухої з смт. Глеваха Київської області, рецепт яких набрав 479 голосів, порося запечене з гречаною кашею від Тетяни Горети з Києва – 297 балів, та пиріг з яблуками від Владислава Левченка з Сум – 200 балів.