Вчені зі США створили хліб довгого зберігання
За новим методом хліб обробляють у спеціальній мікрохвильовій печі, випромінення у якій вбиває спори плісняви у тісті. Голова компанії Microzap Дон Столл вважає, що метод стане революційним для виробництва харчових продуктів.
Лабораторія компанії Microzap розташована на території Техаського технологічного університету. Мікрохвильову установку, у якій випромінення проходить через спеціальний радіатор, створили для знезараження інфекцій для лікарень, однак згодом у компанії виявили, що установка вбиває спори плісняви у хлібі впродовж 10 секунд.
Хліб зберігатиметься довше
Спеціалісти компанії пояснюють, що хліб переважно зберігають у пластиковій плівці, і це призводить до конденсації вологи всередині. Волога ж спричиняє появу плісняви. Зазвичай хліб вкривається пліснявою через 10 днів, однак Microzap змогли продовжити термін зберігання хлібу у шість разів.
Новий метод можна також використовувати для знезараження інших харчових продуктів, зокрема, м'яса, деяких фруктів і овочів.
Переваги довгого зберігання
У багатьох розвинених країнах є актуальною проблема збитків від псування продуктів. Представники Microzap стверджують, що цей метод дозволить економніше витрачати продукти.
За статистикою, лише у Великобританії третину всього хлібу не встигають спожити і викидають. У США середньостатистична родина у рік викидає близько 40% з продуктів, які купує, і через це втрачає близько $ 165 млрд.
За матеріалами BBC.