Через п’ять років вся Європа їстиме український часник
Про такі сільськогосподарські перспективи сказав керівник асоціації "Український часник" Михайло Сорока, пише Latifundist.com.
Михайло Сорока зазначив, що раніше на часникову галузь в Україні не звертали уваги, і 90% часнику, який споживають українці – імпортований, в основному китайський.
"Аби нагодувати всю країну часником, потрібно спочатку поставити на ноги виробників посадкового матеріалу. На технічне переоснащення їм необхідно $3 млн, а далі потрібно інвестувати в промислові потужності", - сказав керівник асоціації "Український часник".
Іспанський приклад
За словами фахівця, Україні краще йти іспанським, а не китайським шляхом вирощування часнику. У Китаї, зазначив, Михайло Сорока, розвинене дрібне виробництво – кооперативи збирають увесь врожай, формують великі партії та експортують їх.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому олігархи шукають притулок в сільському господарстві
"В Україні дрібні виробники ще не вміють користуватись препаратами та не дотримуються технології вирощування, що відображається на якості часнику", - сказав експерт.
Натомість іспанський шлях розвитку галузі передбачає створення 10-15 потужних підприємств. Але для їхньої успішної роботи у кожне необхідне вкласти не менше мільйона доларів.
"Це попередні цифри з огляду на досвід білоруських колег. Власних підрахунків ми ще не робили", - додав Михайло Сорока.