Зелений чай нейтралізує цукор від споживання вуглеводів
Дослідники розділили піддослідних гризунів на кілька груп відповідно до їх маси. Після голодування мишам давали звичайний кукурудзяний крохмаль, мальтозу або сахарозу. Одна група також отримувала галлат епігаллокатехін (EGCG) - антиоксидант, що міститься в зеленому чаї. Потім фахівці перевірили рівень цукру в крові у всіх гризунів.
З'ясувалося, що поєднання кукурудзяного крохмалю з EGCG значно зменшило зростання концентрації цукру в крові у представників відповідної групи в порівнянні з тими тваринами, яким не давали галлат епігаллокатехін. Різниця в стрибку глюкози становила 50%.
Доза EGCG, яку отримували миші, була еквівалентна тій кількості антиоксиданту, яку людина споживає, випиваючи півтори чашки зеленого чаю.
Опираючись на отримані результати, автори досліджень вважають, що зелений чай здатний допомогти контролювати типове підвищення рівня цукру в крові, яке відбувається при поїданні вуглеводистих харчових продуктів на зразок хліба.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Науковці пропонують вводити інсулін через ніс
Цікаво, що антиоксиданти зеленого чаю суттєво не впливають на концентрацію глюкози в крові у тих гризунів, яких годували глюкозою або мальтозою. Фермент альфа-амілаза, що виробляється як в роті, так і в підшлунковій залозі, допомагає перетворити крохмаль в мальтозу і глюкозу. EGCG може пригнічувати здатність цього ферменту руйнувати крохмаль, і це підтверджує нинішнє дослідження, за яким виявили, що антиоксидант знижує активність альфа-амілази в підшлунковій залозі на 34%.
Якщо такий же механізм діє у людини, для обмеження стрибка рівня глюкози слід всього лише відмовитися від додавання цукру в зелений чай. При цьому не потрібно забувати про те, що чай необхідно випивати одночасно з поїданням вуглеводистих продуктів, тобто чашка після тосту ніяк не вплине на зміну рівня цукру в крові.
За матеріалами: Medical Xpress.