Медики радять зустрічати Новий рік трохи голодними
На цьому наголосив головний фахівець медицини невідкладних станів Головного управління охорони здоров`я КМДА Анатолій Вершигор.
Фальсифікат вбиває
"Бажано купувати алкоголь у спеціалізованих магазинах або в супермаркетах. Не варто купувати алкогольні напої в кіосках чи "розливайках", - сказав медик.
"Саме там найчастіше виявляють найбільше фальсифікованого неякісного алкоголю, що викликає тяжкі отруєння, іноді зі смертельним результатом", - наголосив Вершигора.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 8 коктейлів до Нового року
Завідуючий наркологічним відділенням клініки "Соціотерапія" Олександр Шипунов наголошує, що у свята не потрібно збільшувати звичну для себе дозу алкоголю.
"Організм сприймає алкоголь як отруту. У свята краще не вживати дозу більше, ніж зазвичай. Ускладнення від прийому алкоголю в святкові дні виникають від того, що людина дозволяє собі випивати більше. Це викликає інтоксикацію організму...", - пояснив нарколог.
Він нагадав, що алкоголь категорично протипоказаний вагітним, парам, які планують зачати дитину, людям до 20 років, у яких ще формується організм і людям із хронічними патологіями, оскільки так виникає ризик загострення захворювання, а також хворим на серцево-судинні захворювання.
"Люди, у минулому залежні від алкоголю, повинні повністю відмовитися від прийому таких напоїв. Навіть найменша доза алкоголю може бути для колишнього алкозалежного смертельною", - зазначив лікар.
Не об`їдайтесь, не їжте старі салати і - танцюйте
Медики також радять не переїдати, їсти більше салатів зі свіжих овочів і фруктів, не зловживати смаженою, гострою, жирною їжею, гострими приправами, які можуть призвести до загострення хронічних захворювань.
"Щоб у свята не було проблем із органами травлення, потрібно дотримуватися принципу достатності, не об`їдатися, не перенавантажувати свій організм, вставати з-за столу з легким відчуттям голоду – їжа, під впливом соків і ферментів, розбухає, обсяг її значно збільшується", - сказав головний фахівець з гастроентерології ГУ охорони здоров`я КМДА Ігор Червак.
За його словами, це особливо важливо для людей із хронічними захворюваннями органів травлення – жовчнокам’яною хворобою, хронічним панкреатитом, хронічними гастритами.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У новорічну ніч кожна українська родина "з'їсть" по півтисячі гривень
Окрім того, на свята часто бувають отруєння, через що потрібно звертати увагу на термін придатності продуктів і страв.
Наприклад, термін зберігання традиційного новорічного салату "Олів`є" – не більш 12 годин.
Також під час святкової трапези Червак радить не сидіти весь час за столом.
"Добре, коли ви поїли і проявляєте будь-яку фізичну активність – потанцювати, походити. Переповненість шлунку призводить до перевантаженості. Коли людина об`їдається, виникає запалення підшлункової залози – панкреатит – хвороба, яка дуже тяжко протікає", - сказав він.
Лікарі нагадують, що у новорічну ніч "швидка допомога" і пункти невідкладної допомоги працюватимуть у звичному режимі, а телефонслужби – 103.
Нагадаємо, що, згідно з дослідженням компанії Research and Branding Group, українська сім'я витратить на новорічний стіл 516 гривень.