На Харківщині зафіксовано перший випадок ботулізму в 2018 році
"30 квітня у Харківській області зареєстровано перший у поточному році випадок ботулізму. Постраждала, 1987 року народження, мешканка м. Дергачі, вживала в’ялену рибу, куплену на Центральному ринку у м. Мелітополі Запорізької області", - йдеться в повідомленні прес-служби Харківського обласного лабораторного центру.
Зазначається, що перші симптоми захворювання з’явились через 18 годин після вживання продукту. Постраждала в тяжкому стані госпіталізована до обласної клінічної інфекційної лікарні.
Читайте також: Спалах ботулізму в Україні: як і де лікувати смертельне захворювання
Хворій введена сироватка та проводяться інші лікувальні заходи.
Ботулізм - гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum, що міститься в неправильно приготованих консервах. Основний шлях передачі захворювання - харчовий, дуже часто це відбувається через вживання консервованих у домашніх умовах продуктів харчування. Найчастіше реєструються захворювання, пов'язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в'яленої риби, м'ясних і ковбасних виробів, бобових консервів. Ці продукти викликають групові, "сімейні" спалахи захворювань.