Шоколад в Україні виготовлятимуть за стандартами ЄС наступного року
Нові вимоги містяться у наказі відомства. Вони наближають українські норми до європейських і є складовою Угоди про асоціацію з ЄС. Про це повідомляє Міністерство аграрної політики.
Як розповіла заступник міністра Ольга Трофімцева, європейські вимоги стосуватимуться всіх шоколадних виробів:
"Наприклад, в темному шоколаді обов'язково має бути не менше 35% какао-продуктів, в перерахунку на суху речовину. В молочному - понад 25%, і не менше 14% молочних продуктів. Білий шоколад має містити не менше 20% какао-масла та понад 14% - молочних продуктів".
Якщо ж якісь цукерки не відповідатимуть європейським нормативам, вони втратять право називатися шоколадними. Замість цього застосовуватиметься назва "солодкий батончик" чи "глазурована цукерка".
Утім, більшість українських виробників вже дотримується цих умов, каже пані Трофімцева.
Лише за січень-жовтень 2017 року експорт українського шоколаду зріс на 35%. За цей рік українські виробники шоколаду експортували до ЄС продукції на понад 25 млн доларів.
Але, як твердить представниця міністерства аграрної політики, завдяки тому, що якість, маркування і класифікація виробів із какао і шоколаду офіційно відповідатиме європейським вимогам, експорт українського шоколаду може зрости ще більше.
А українським споживачам, за розрахунком міністерства, це надасть більшої впевненості у якості вітчизняної продукції.
Нагадаємо, з 20 червня в Україні вступили в силу антидемпінгові мита розміром 31,33% на імпорт шоколаду та інших готових харчових продуктів з вмістом какао з Російської Федерації.