Сосиски і бекон спричиняють рак, - ВООЗ
До такого висновку прийшли фахівці Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), повідомляє ВВС.
На думку представників організації, концентрація канцерогенів у цих продуктах не менша, ніж в азбесті чи миш'яку.
З доповіді випливає, що 50 грамів переробленого м'яса на день - це менш ніж два шматочки бекону - збільшує ризик розвитку онкологічних захворювань кишківника на 18%.
У ВООЗ вважають, що свіже м'ясо також є канцерогеном, воно лише трохи менш небезпечне, ніж консерви. Водночас експерти зазначають, що м'ясо одночасно є корисним для здоров'я людини, пише ВВС.
М'ясо обробляють, щоб збільшити термін його придатності або підсилити його смак, для чого його вудять, консервують, солять або додають консерванти. У ВООЗ зазначають, що саме це і може збільшувати ризик розвитку раку.
"Для людини ризик розвитку колоректального раку (раку кишківника - ред.) через споживання обробленого м'яса залишається невеликим, але цей ризик збільшується з кількістю споживаного м'яса", - заявив представник ВООЗ, доктор Курт Стрейф (Kurt Straif).
ВООЗ оновлює перелік небезпечної їжі, що обумовлено зростанням раковим захворювань. Тільки у Великобританії від раку щороку помирають понад 150 тис осіб. Як вважають фахівці, рішення ВООЗ внести перероблене м'ясо в так звану "енциклопедію канцерогенів" може призвести до кризи в сільському господарстві, а також вдарити по підприємствах фастфуду.
Нагадаємо, що ВООЗ проінформувала, що в Україні в новому епідемічному сезоні буде поширено три штами вірусу грипу.
В організації також вважають, що два випадки поліомієліту, виявлені на Закарпатті, пов'язані з низькою імунізацією населення в Україні.