В Україну повертається бразильське м'ясо
Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Іван Бісюк. За його словами, сьогодні дозвіл отримали "п'ять або шість компаній", але постачання ще не почалися, передає "КоммерсантЪ-Украина".
За даними Державної митної служби, в 2012 році з цієї країни ввезли 122,7 тис т свинини, або близько 60% від усього імпорту цієї продукції. Заборону на ввезення м'яса ввели 20 березня в зв'язку з систематичним виявленням у свинині підвищеного рівня мікроорганізмів. За словами Бісюка, за останні місяці Держветфітослужба проінспектувала ветслужбу Бразилії, а також місцевих виробників і не виявила порушень.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна ввела заборону на білоруську свинину
Бразильська свинина дешевша української в середньому на 20% завдяки недорогим місцевим кормовим культурам і держпідтримці експорту, говорять учасники ринку.
"Як правило, це субпродукти, активно купуються виробниками ковбас та напівфабрикатів, або панцирами туші, які бере рітейл в гонитві за низькою ціною, - пояснив гендиректор корпорації "Тваринпром" Сергій Гнатюк. - З такою продукцією важко конкурувати".
Піти на відповідне зниження цін виробники не в змозі - за оцінками УКАБ, середня рентабельність виробництва свинини в країні у 2012 році становила 2,3% і лише у низці великих агрохолдингів перевищувала 10%.