Напівфабрикати зі свинини можуть подорожчати до 20%, - аналітик ринку
Генеральний директор найбільшого українського виробника свинини "АПК-Інвест" Роман Распопов прогнозує зростання цін в низькому сегменті переробки до 20%. Про це він розповів у коментарі журналу Forbes.
За його словами, більш істотне підвищення невигідне - споживачі можуть переорієнтовуватися на вироби з м'яса птиці.
Також Распопов каже, що загалом вартість свинини для українських споживачів навряд чи зросте через ембарго - дешеве бразильське м'ясо закуповували в основному переробники.
Є ще один чинник, який перешкоджає підвищенню цін на м'ясо українських виробників - піст.
"З досвіду 2012 року, падіння споживання свинини і м'ясо-ковбасних виробів в піст не перевищує 4-5%, -гендиректор "АПК-Інвест". - Аналогічних показників ми очікуємо і в 2013 році".
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: М’ясовиробники вимагають в Азарова менше купувати чужого м’яса
Учасники ринку переробки, природно, не в захваті від вжитих заходів.
"Зараз рентабельність нашого виробництва - 3%. Підтримувати її на такому рівні можна лише за рахунок підвищення відпускних цін", - наголосила співвласник однієї з найбільших компаній-виробників напівфабрикатів в країні Людмила Дригало.
Витрати на м'ясо в напівфабрикатах, наприклад, варениках з м'ясною начинкою, становлять в структурі собівартості компанії приблизно 35%. "Виходить, якщо ціни на свинину зростуть на 10%, то вартість нашої продукції - на 3-4%", - каже вона.
Минулоріч на бразильське м'ясо припало близько 60% всієї ввезеної в Україну свинини
"Але довести це складно, і головне - довго, - розповідає джерело. - До моменту закінчення розслідування внутрішніх виробників взагалі могло не залишитися. Тому влада вирішила піти найпростішим шляхом".
Як повідомив учасник ринку з посиланням на джерело в Мінагропрод, в України були всі підстави обмежити імпорт бразильської свинини антидемпінговими митами в рамках СОТ. Вітчизняне м'ясо очевидно програє бразильському за ціною: митна вартість свинячої напівтуші з Бразилії - $2 за кг, українського виробництва - близько $3 за кг.
Табу на імпорт свинини з Бразилії уряд ввів з 20 березня, і на невизначений термін. Офіційна причина - систематичне невиконання санітарних вимог. Ті партії, які вже ввезені в Україну, розмитнять тільки після розширеної ветеринарної перевірки.
Минулоріч на бразильське м'ясо припало близько 60% всієї ввезеної в Україну свинини.