М’ясовиробники вимагають в Азарова менше купувати чужого м’яса
Звернення підписали голови найбільших галузевих асоціацій країни "Тваринпром", Спілки птахівників України, Аграрного союзу та Асоціації фермерів та приватних землевласників.
Тепер урядовці повинні вибрати: розвивати внутрішнє виробництво м'ясної продукції або ощасливити споживача низькими цінами вже зараз, пише Forbes.
У 2013-му імпорт і далі збільшуються. "Треба щось робити"
Імпорт м'яса в Україну зростав впродовж усього минулого року. За підсумками 2012-го року, поставки свинини збільшились удвічі - до 208 т, поставки м'яса птиці на 87% - до 116 т.
На початку 2013-го року виробникам стало очевидно, що тенденція і далі набирає обертів.
"За січень уже позамежно йде, особливо по свинині (більше 15 т, це удвічі більше, ніж у січні 2012-го. – ред.). Треба щось робити", - вважає один із підписантів звернення до прем'єра голова ради директорів Асоціації "Союз птахівників України" Олександр Бакуменко.
Видання пише, що збільшення імпорту тривожило би українських виробників набагато менше, якби не ціновий дисбаланс.
"Митна вартість свинячої напівтуші на базисі CIF Одеса - $2/кг",- розповідає почесний президент виробника свинини "АПК-Інвест" Денис Омелянович.
При цьому середня вартість українського м'яса на експорт становить $4,6 за кілограм.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стихійні ринки витіснили з Києва і Харкова м’ясо Колеснікова
Заступник гендиректора Української аграрної конфедерації Олександр Ярославський пояснює, що це - наслідок зниження купівельної спроможності населення і боротьби за здешевлення продовольчих товарів.
У листі до урядовців виробники радять вжити для боротьби з імпортом такі заходи: розширений контроль якості продукції, що ввозиться, наявність сертифікованої інфраструктури у імпортерів (складів), введення квот на поставки (по м'ясу птиці – 40 тис т), підвищення поточного рівня імпортних мит (10-14 %) та/або їх доповнення мінімальними вартісними показниками.
При цьому переробники запевняють, що імпортна сировина - це єдине, що дозволяє утримувати ціни на прийнятному для українського споживача рівні.
"Бразильське м'ясо - 20-23 грн/кг, вітчизняне - від 50 грн/кг і вище. Як тільки імпорт "відсічуть", внутрішні виробники просто монополізують ринок. І узгоджено піднімуть ціни на рівні асоціацій", - впевнена співвласник виробників продуктів харчування ПП "Дригало" Людмила Дригало.