ЮНЕСКО визнало суші та грецький салат культурною спадщиною людства
Традиційна японська кухня "вашоку" стала одним з нових об'єктів культурної спадщини ЮНЕСКО разом із середземноморською дієтою Греції, Португалії, Кіпру, Хорватії, Іспанії, Італії i Марокко, корейською стравою "кімчхі", петриківським розписом та тисячолітнім методом грузинського виноробства у глиняних глечиках "квеврі".
Рішення про розширення списку ухвалив комітет з охорони нематеріальної культурної спадщини, сесія якого триває у столиці Азербайджану Баку з 4 до 7 грудня. Сесію відвідали близько 800 делегатів з 116 країн.
Страва середземноморської кухні - грецький салат. Фото: fresh.co.nz
Загалом до списку культурної спадщини людства додали 14 нових культурних явищ.
Грузинські глечики для вина "квеврі". Фото: snob.ru
Управління культури Японії ще торік запропонувало додати до скарбниці світової спадщини національну кухню країни. Дуже багато страв кухні "вашоку" є популярними поза межами Японії, наприклад, суші, сашимі, темпура і гречана локшина "соба".
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна увійшла до Виконавчої ради ЮНЕСКО
Суші. Фото: wikimedia.org
Також до списку культурної спадщини представники ООН додали середземноморські страви, бельгійський метод ловлі креветок верхи на конях, свято Святої Марії Віфлеємської у Бразилії, ходу на честь святої Рози у Вітебро та турецьку каву.
Хода під час свята Святої Марії Віфлеємської у Бразилії. Фото: catedraldebelem.com
Кава по-турецьки. Фото: travelbandit.com
Окрім цього, до списку потрапили річне паломництво мусульман в Алжирі, традиційна музика племені туарегів, православне свято в Ефіопії та монгольська каліграфія.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гастрономічні амбіції Гельсінкі: принади нордичної кухні
До списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО потрапляють традиційні форми мистецтва, соціальні звичаї та традиційні промисли, які відображають культурну різноманітність і людську творчість. Минулого року список ЮНЕСКО містив 257 пунктів.
За матеріалами The Telegraph