Японська традиційна кухня стане культурною спадщиною ЮНЕСКО
Комітет ЮНЕСКО рекомендував надати статус культурної спадщини традиційній японській дієтичній кухні "вашоку".
Традиційна кухня стане 22 об'єктом японської нематеріальної культурної спадщини після театру "Кабукі", шовку "Юкіцумугі", драматичного мистецтва "Но" і щорічного фестивалю Гіон у Кіото.
До списку вже занесли французьку високу кухню і середземноморські страви Італії та Морокко.
Японська кухня є цікавою і незвичайною, і для туристів вона є однією з найбільших пам'яток.
У японській традиційній кухні використовується мала кількість тваринних жирів, м'яса, масла і молочних продуктів, але велика кількість рослинної клітковини.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 найкращих фільмів про їжу та мистецтво її приготування
Кухня "вашоку" сформувалася до 1868 року - початку епохи вестернізації. Дуже багато страв є популярними поза межами Японії - наприклад, суші, сашимі, темпура і гречана локшина "соба".
Найбільш популярними продуктами японських кухарів є крупи з овочами або морські водорості, рис і морепродукти. Також часто використовують квасолю, яйця, борошно, фрукти, гриби, локшину і соєві продукти.
Управління культури Японії ще торік запропонувало додати до скарбниці світової спадщини і національну кухню країни.
В очікуванні на цю подію уряд Японії розглядає засоби активної експансії японської кухні за кордон, а також збільшення експорту сільськогосподарських продуктів.
Формуванням списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО прагне захистити і зберегти традиційні ритуали країн, їхні ремесла, фестивалі.
За матеріалами The Japan Times