25 секретів про каву, яких ви не знали
Про корисні властивості кави розповіла лікар-діетолог Ольга Муштрук на відкритій лекції 22 липня у рамках зустрічей "Школа здорового харчування" у львівському антикафе "coMMuna".
Про це інформує кореспондент iPress.ua.
- вона є важливим антиоксидантом, що запобігає багатьом онкологічним захворюванням, зокрема пригнічує ріст пухлин
- прискорює перетравлення їжі в шлунку
- піднімає апетит (тому діетолог рекомендує снідати через 20 хвилин після вживання кави, для того щоб кислоти, які є в напої, не шкодили шлунку)
- покращує мікроциркуляцію крові
- нормалізує водний баланс
- підсилює розумову та фізичну діяльність
- покращує настрій за допомогою феромонів, які в свою чергу підвищують вміст в оргінізмі серотоніну - медіатору гарного самопочуття
- посилює витривалість
- підвищує потенцію у чоловіків
- покращує увагу, концентрацію та зорову реакцію
- вживання кави зберігає тенденцію до зменшення смертності, яка складає 17-20%
- запобігає страшним хворобам Паркінсона та Альцгеймера
- покращує роботу шлунку
- попереджує розвиток жовчнокам'яної хвороби
- покращує стан печінки (всього 2 чашки кави в день зменшать вірогідність захворіти на рак печінки)
- має антиканцерогенний ефект (допомає в боротьбі з раком шлунку)
- допомагає боротись із депресією та заниженою самооцінкою
- зменшує ризик інфаркту міокарда
- посилює ліполіз (процес розщеплення жирів)
- покращує метаболізм
- є корисною для людей, які хворіють на діабет
- зменшує ризик розвитку репресії (самогубств)
- посилює вуглеводний та ліпідний
- дозволяє інтенсивніше займатись спортом
- вона допоможе підняти працездатність
Проте залишаються деякі "АЛЕ": каву не рекомендують людям з артеріальною гіпертензією, порушеним серцевим ритмом, нервовою збудженістю, виразковою хвробою шлунку та гастритом.
Отож, вживайте свій улюблений напій в розумних кількостях і з думкою про його незаперечну користь. Всього 2 філіжанки запашної кави в першій половині дня гарантуватимуть вам всі вищенаведені секрети здоров'я.
Підготувала Катерина Сирота