Червоне м’ясо шкодить здоров’ю серця, - дослідження
За результатами дослідження, опублікованого в журналі Nature Medicine, американські вчені з’ясували, що люди які їдять багато бекону, стейків чи страв з м’ясного фаршу, мають більший ризик захворіти на серцево-судинні недуги.
Вчені з Клівлендської клініки (США) заявляють, що червоне м'ясо саме по собі здатне погано впливати на серцево-судинне здоров'я.
Щоб з’ясувати, в чому причина такого негативного впливу червоного м’яса на людський організм, вчені запросили до участі в експерименті 77 добровольців, частина з яких були вегетаріанцями. Під час проведення дослідження людей годували L-карнітином (левокарнітином) - амінокислотою, яка в особливо великих кількостях міститься в червоному м'ясі, проте є і в інших харчових продуктах.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ожирінню сприяє не жир, а цукор, - дослідження
Дослідники спостерігали, що інтенсивне вживання L-карнітину підвищувало в крові рівень тріметіламін-N-оксиду (ТМАО). Як відомо, надмір цієї речовини впливає на інтенсивність обміну холестерину і його "осідання" на кровоносних судинах.
"Це може бути побічним ефектом, але це суттєво впливає на метаболізм холестерину і, як основний ефект - це призводить до накопичення холестерину в крові", - уточнив керівник дослідження Стенлі Хейзен.
Все залежить від кишкової мікрофлори
Результати експерименту на вегетаріанцях показали, що рівень ТМАО у них в крові був нижчим, ніж у "м'ясоїдів". Вчені пояснюють, що у травному тракті одних та інших живуть різні бактерії. У тих, хто вживає м’ясо ці бактерії "харчуються" L-карнітином, що сприяє підвищенню рівня ТМАО.
Схожі досліди на мишах теж підтвердили визначальну роль мікрофлори організму. Якщо гризунів позбавляли шлунково-кишкових бактерій, L-карнітин ніяк не впливав на утворення атеросклеротичних бляшок в судинах.
Дослідники запропонували вживати пробіотичні йогурти, щоб нормалізувати баланс бактерій у кишечнику.
До слова, навіть британський уряд зацікавлений вберегти своїх громадян від серцево-судинних захворювань. Він рекомендує вживати не більше 70 г червоного м'яса на день – це, приблизно, два шматочки бекону.