Кожне п'яте яблуко, з'їдене українцем, привезене з Європи
В господарстві Миколи Олійника, керівника господарства Яблуневий сад в селі Шевченкове Черкаської області, немає високих дерев - кожна яблуня досягає максимум 2,5 м у висоту і прикріплена до шпалери - спеціальної жердини, яка утримує рослину вертикально.
"Це карликовий сад голландського типу, - пояснює Олійник. - За ним зручно доглядати".
Урожай з 1 га фермер збирає зовсім не карликовий - до 40-70 т, пише Український клуб аграрного бізнесу.
"Звичайний "радянський" сад дає 19 т", - уточнює фермер. Йому вдалося досягти високих показників завдяки використанню найбільш врожайних сортів - бельгійського "Джонаголд", голландського "Голден Делішес", чеського "Чемпіона" і новозеландської "Гали".
Такі господарства в Україні поки в меншості, а "радянських" садів, де яблука вирощують по-старому - до 90%.
Українцям важко виростити хороший урожай
Вітчизняні покупці, впевнені, що українські яблука повинні бути меншими й гіршими, а ідеальні зазвичай вважають імпортним товаром. Фруктовий і овочевий імпорт відчуває себе в Україні, ґрунти і клімат якої, на думку фахівців, особливо хороші для землеробства, більш ніж упевнено.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні майже немає свого винограду, тому доводиться імпортувати
Навіть в літньо-осінній сезон, коли співвітчизників, здавалося б, повинна щедро обдаровувати сезонною сільгосппродукцією рідна земля, 40% фруктів, що продаються - імпортні, а взимку їх частка зростає до 75%, нещодавно констатував прем'єр-міністр України Микола Азаров.
Українське яблуко сьогодні у пошані. Фото: zerno-ua.com
А згідно зі статистикою Держкомстату, кожне п'яте яблуко і кожен другий абрикос, з'їдені українцем, привезені з Європи.
Іншими словами, якщо Україна вирощує щорічно 900 тис т яблук, то Польща, яка поступається їй у природних умовах - 2,5 млн, а Франція - 1,5 млн т. Причому за роки незалежності, згідно з даними Держкомстату, обсяг збору вітчизняних яблук скоротився втричі, а фруктів у цілому майже вдвічі - з 3,7 млн до 2,4 млн т на рік.