Любителі алкоголю можуть врятувати печінку кавою, - дослідження
Дослідники опитали майже 19 тисяч фінських жінок і чоловіків у віці від 25 до 74 років. Респонденти повідомляли, як багато спиртного і кави вони споживають. Потім фахівці заміряли в крові учасників рівень гамма-глутамінтрансферази (ГГТ) - ферменту печінки.
Після прийому алкоголю концентрація ГГТ у крові зростає. З часом пристрасть до спиртного спричиняє алкогольну хворобу печінки. У людей з такою недугою рівень ГГТ підвищений.
Як показали результати дослідження, у чоловіків, що споживали більше 24 порцій спиртного в тиждень (близько 3,5 порції в день), був найвищий показник ГГТ - втричі вищий, ніж у тих, що не пили взагалі. Але також з'ясувалося, що в "алкоголіків", що випивали по п'ять і більше чашок кави в день, рівень гамма-глутамінтрансферази був на 50% нижчим, ніж у тих, хто не включав цей напій у свій питний раціон.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Середньостатистичний українець у 2012-му випив 11,5 л чистого спирту, - МОЗ
Цікаво, що у жінок, які люблять випити, не виявили значного зв'язку між споживанням кави і змістом ГГТ у крові.
Також спосіб приготування кави - а напій був фільтрованим, звареним або подавався як еспресо – жодним чином не впливав на результати. Незрозуміло лише те, чи є кореляція між підвищеним рівнем ферменту і симптомами хвороби печінки.
За матеріалами: My Health News Daily.