Українці, які розмовляють рідною мовою, люблять борщ, а російськомовні - "Олів'є", - опитування
Соціологічна група "Рейтинг" оприлюднила у межах проекту "Народний ТОП" визначила улюблені страви українців.
Кожен учасник опитування повинен був лише назвати свої три улюблені страви. Соціологи зауважили те, що смакові вподобання залежать від мови, регіону у якому проживають респонденти, освіти, статі.
Найулюбленішими стравами українців є борщ, вареники та страви з м'яса. При цьому, українці страви з м’яса люблять більше, ніж страви з картоплі і значно більше, ніж з риби.
Отож згідно з результатами дослідження, найулюбленішою стравою українців є борщ (44%).
До улюблених страв увійшли також: вареники (18%), зокрема, з сиром, картоплею та вишнями; шашлик (10%), холодець (7%), котлети (6%) та відбивні (5%), а також інші м’ясні страви (14%), з них більш популярні: ковбаса, м'ясо по-французьки, смажене і тушковане м'ясо. Крім того, близько 7% вважають своєю улюбленою стравою плов, 4% – печеню. Лише 4% опитаних люблять сало.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З квітня Україну чекає різке зростання цін на продовольство
До того ж доволі популярними є салати, хоча переважна більшість з них і не належать до української кухні. Набувають популярності і "нові" страви, зокрема такі як піца (4%) та суші (2%).
Цікаво спостерігати за регіональним поділом улюблених страв, згідно з яким на Заході популярнішими є голубці, вареники та деруни, в Центрі – рибні страви, холодець і сало. В Північному регіоні частіше обирають картоплю, різні супи та відбивні, на Півдні – пельмені, смажену картоплю, а також плов. На Сході ж надають перевагу салатам і м’ясним стравам, зокрема, "Олів’є" та шашлику.
Зі збільшенням віку та зниженням освітнього рівня респонденти частіше обирають традиційні українські страви – борщ, вареники чи картоплю.
Чоловіки тяжіють до "важких" страв: вареників, шашлику, пельменів, смаженої чи запеченої картоплі та сала. Натомість жіноче меню є більш "легким" та значно різноманітнішим: різні салати, картопляне пюре, рибні страви, тушковані або гриль овочі, голубці, каші, суші.
Визначення смакових вподобань залежить також і від мови респондента ті, хто вважає своєю рідною мовою українську, частіше серед улюблених страв називають борщ, вареники, холодець, голубці, картоплю. Респонденти, які вважають рідною російську – "Олів’є", інші салати, плов, окрошку, піцу та шашлик.