Facebook iPress Telegram iPress Twitter iPress search menu

Науковці назвали цукор причиною стресів

Науковці назвали цукор причиною стресів
Фото: svit24.net
Високий рівень цукру в крові часто є найбільшою проблемою тих, хто страждає від перепадів настрою, депресії, тривожності і емоційності.

Це стверджує один з членів організації Food For The Brain, до складу якої входять лікарі, науковці, дієтологи, психіатри і психологи, Дебора Колсон, пише The Daily Mail.

"Високий рівень цукру в крові зменшує здатність людей справлятись зі стресом", - вважає вона.

У свою чергу персональний тренер і автор дієти Джеймс Дуйган каже, що через рафінований цукор і оброблену їжу цукор потрапляє в кров дуже швидко.

"Чим більш нестабільний рівень цукру в крові, тим більше нестабільний наш настрій - ми стаємо голодні, злі, засмучені і не можемо чітко мислити. З'їдаючи щось солодке, ситуація змінюється, але лише на певний проміжок часу. Скоро все знову повертається і ми відчуваємо паніку і напругу", - каже він.

Він також зазначає, що чим більше коливається рівень цукру в крові, тим більше шансів, що людина більш болісно реагуватиме на життєві стреси. "Таким чином, "опора" на цукор стає пасткою", - зазначає розробник дієти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно дозувати стрес, аби отримувати від нього тільки користь

За словами експерта із харчування, лікаря Роберта Люстига, кортизол (гормон, який вивільняється в організмі під час стресу), спеціально збільшує бажання вживати "комфортні продукти".

"Протягом декількох років, тривале вивільнення кортизолу, призводить до надмірного споживання продуктів із високим вмістом жирів і цукру", - каже він.

На його думку, щастя також залежить від хімії тіла, а саме серотоніну.

"Його дефіцит в організмі викликає серйозну клінічну депресію. Один із способів збільшити його кількість - вживати більше вуглеводів і особливо цукру. З часом, однак, для цього ефекту потрібно все більше цукру", - каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ожирінню сприяє не жир, а цукор, - дослідження

Щоб замінити вживання не надто корисного цукру, Джеймс Дуйган рекомендує вживати ягоди, які наповнені вітаміном С та які допоможуть тілу впоратися зі стресом. Крім того, вони насичені клітковиною, яка допомагає регулювати рівень цукру в крові.

Варто також вживати темно-зелені овочі: вони поповнять організм вітамінами та мінералами на період стресу.

М'ясо індички містить амінокислоту L-триптофан, яка продукує гормон серотонін, а горіхи підтримують імунну систему і допомагають знизити стрес. Утім, їх радять вживати не більше маленької жменьки на день. 

За матеріалами: "Українська правда. Життя

росія програє. Час для гібридної ескалації путіна – RUSI
росія програє. Час для гібридної ескалації путіна – RUSI
Різдвяне приниження путіна. Україна повернула повний контроль над Куп'янськом, а Зеленський озвучив бажання мільйонів, що путін сконає – Daily Mail
Різдвяне приниження путіна. Україна повернула повний контроль над Куп'янськом, а Зеленський озвучив бажання мільйонів, що путін сконає – Daily Mail
Кінець українського Іноземного легіону. Чому некомпетентність веде до поразки України – Том Купер
Кінець українського Іноземного легіону. Чому некомпетентність веде до поразки України – Том Купер
Німецьку ультраправу партію AfD звинувачують в роботі на кремль. Що шукає AfD у державних даних
Німецьку ультраправу партію AfD звинувачують в роботі на кремль. Що шукає AfD у державних даних
Раптові поїздки та порушення безпеки. Суперечлива дипломатія Стіва Віткоффа і Марко Рубіо – NBC News
Раптові поїздки та порушення безпеки. Суперечлива дипломатія Стіва Віткоффа і Марко Рубіо – NBC News
Захід не розуміє росію. Імперські прагнення сприймають за
Захід не розуміє росію. Імперські прагнення сприймають за "таємничу загадку" – Ендрю Міхта
Україна воює зі зв'язаними за спиною руками. Корупція, провали управління і ціна помилок – Том Купер і Дональд Гілл
Україна воює зі зв'язаними за спиною руками. Корупція, провали управління і ціна помилок – Том Купер і Дональд Гілл
Проєкт
Проєкт "День із командою Королів" Betking Foundation серед фіналістів конкурсу "Партнерство заради сталого розвитку – 2025"