Facebook iPress Telegram iPress Twitter iPress search menu

Солодке Різдво: найкращі рецепти різдвяного печива

Солодке Різдво: найкращі рецепти різдвяного печива
Фото: lesserevillife.com.
Українське Різдво славиться своїм оригінальним різдвяним меню. Ми не пропонуємо скасувати вареники й кутю, або ж замінити галушки на суші, однак охоче ділимося цікавими й дуже смачними рецептами різдвяного печива з різних куточків Європи.

Піпаркукас – пікантний привіт із Півночі

Піпаркукас – це традиційне "різдвяне" печиво, яке прикрашає столи мешканців Швеції, Фінляндії, Латвії та Естонії. Якщо дослівно перекласти з латиської слово піпаркукас, то отримаємо "перчене печиво". Випічка отримала цю назву через великий вміст у рецептурі перцю, імбиру та інших прянощів, які додають солодощам пікантного присмаку. Їх випікають у формі ангелів, ялинок, зірок, а опісля також прикрашають ним ялинки.

Інгредієнти:

мед - 150 мл

масло вершкове - 75 г

цукор - 1/2 склянка

яйця курячі - 1 шт.

сода - 1 ч. ложка

борошно пшеничне - 300 г

прянощі: кориця, імбир, кардамон, мускатний горіх, коріандр, гвоздика, чорний перець горошком - 2,5 ч. ложки

Спосіб приготування:

Крок 1: Підготуйте усі необхідні прянощі. Візьміть чайну ложку кожної із перерахованих спеції, а також 5 горошків чорного або духмяного перцю. Змолотіть усе в кавомолці.

Крок 2: Вимішайте мед із прянощами, цукром і маслом. Нагрійте і прокип'ятіть суміш протягом 2 хвилин.

Крок 3: До гарячої медової маси додати половину борошна. Добре вимішати.

Крок 4: Охолодити суміш, а потім додати яйце, соду і решту борошна.

Крок 5: Розкачайте тісто до утворення пласту товщиною 0,7 см, а далі створюйте фігурки, форми яких маєте вдома.

Крок 6: Випікайте при температурі не більшій 180 градусів протягом 15 хвилин.

Меломакарона – традиційний атрибут грецького Різдва

Без цього печива важко уявити традиційний різдвяний стіл у Греції. Ці солодощі готують з додаванням гвоздики, кориці і апельсина, посипають рубаним грецьким горіхом і поливають сиропом. Меломакарона чудова тим, що наступного дня стає ще смачнішою, адже печиво більше просочується сиропом і набуває більш насиченого смаку.

Інгрідієнти для меломакарона:

оливкова олія -1 склянка

цукор - 1 склянка

свіжий апельсиновий сік - 3/4 склянки

коньяк - 1/4 склянки

борошно - 3 склянки

манка – 1 склянка

подрібнені - волоські горіхи

сода – 1 ч.л.

цедра одного апельсина

мелені гвоздика і кориця

Інгрідієнти для сиропу:

цукор - 2 склянки

мед - 2 склянки

вода - 2 склянки

паличка кориці і гвоздики

Спосіб приготування:

Крок 1: Змішайте окремо сухі інгредієнти (борошно, манку, цукор, цедру) і рідкі (коньяк, олію). До апельсинового соку додайте соду, розмішайте. Вилийте суміш до рідких інгредієнтів. Далі змішайте суху і рідку масу руками або міксером.

Крок 2: Зліпіть довгасті печива або, за бажанням, надайте іншу форму і випікайте близько 20 хвилин при температурі 180 градусів.

Крок 3: Тим часом приготуйте сироп: у каструльці змішайте цукор, мед і воду, за бажанням додайте гвоздику і паличку кориці, трохи потримайте суміш на вогні.

Крок 4: Зачекайте, поки печиво охолоне. Потім опускайте печиво по кілька штук у киплячий сироп на 15-20 секунд для кожної сторони і виймайте шумівкою.

Крок 5: Просочене сиропом печиво викладайте на тарілку шарами, кожен шар посипаючи сумішшю подрібнених горіхів, гвоздики і кориці.

Катажинкі – відчуйте смак Різдва у Польщі

Для кожного мешканця Польщі це печиво – незмінний і смачний спогад із дитинства, який повсякчас нагадує про Різдво. Для приготування цих солодощів не потрібно бігти до супермаркету у пошуках заморських продуктів, адже кожна господиня зможе приготувати це печиво з продуктів, що завжди під рукою.

Інгрідієнти:

мед - 200 мл

цукор - 5 ст. ложок

масло вершкове - 60 г

смалець - 1 ст. ложка

вода - 2 ст. ложки

кориця - 0,5 ч. ложок

мускатний горіх мелений

яйця курячі - 1 шт.

борошно - 500-600 г

сода - 1 ч. ложка

Спосіб приготування:

Крок 1: Змішайте в каструлі мед, цукор, воду, масло та смалець і поставте суміш на невеликий вогонь.

Крок 2: Помішуйте суміш, додаючи корицю та мускатний горіх, поки маса не стане однорідною, а цукор не розчиниться.

Крок 3: Дайте суміші вистигнути і додайте просіяне борошно. Посередині борошняної гірки зробіть заглиблення і влийте погашену лимонним соком соду.

Крок 4: Замісіть тісто, яке потім розкачайте пластом товщиною 0,8 см.

Крок 5: За допомогою формочок зробіть печиво. Випікайте протягом 10-12 хвилин при температурі 180 градусів.

Різдвяні ванільні бісквіти з Німеччини і Австрії

Невибагливий і простий, але надзвичайно смачний рецепт, який так полюбляють готувати на Різдво в Німеччині й Австрії. Це бісквітне печиво традиційно готують із додаванням ванілі та мигдалю або ж грецьких горіхів. Рідне місто цих бісквітів – Відень, де здавна їх пекли лише на Різдво. Однак сьогодні Vanillekipferl (так звучить його назва німецькою) можна купити у всіх іменитих кав’ярнях Відня.

Інгрідієнти:

масло вершкове - 125 г

цукрова пудра - 75 г

ванільний цукор - 10 г

борошно пшеничне - 175 г

горіхи лісові - 20 г

горіхи грецькі - 20 г

мигдаль - 20 г

Спосіб приготування:

Крок 1: Подрібніть усі горіхи.

Крок 2: Киньте на 15 секунд у комбайн масло, цукор, борошно і горіхи. Усе ретельно змолотіть.

Крок 3: З утвореного тіста сформуйте печива у формі півмісяця.

Крок 4: Випікайте 10-12 хвилин при температурі 180 градусів. Готове печиво посипте пудрою.

Українські запашні медяники

Зазвичай, медяники виготовляли прямокутної форми. Простий рецепт був доступний для кожної господині, тому медяники готували до різних релігійних та побутових свят протягом цілого року. Ви можете пофантазувати і додати до традиційного українського рецепту трохи східних прянощів. Також до рецептури солодощів підійдуть горіхи. Для святкового дизайну розмалюйте готове печиво глазур'ю.

Інгрідієнти:

борошно - 250 г

мед - 150 г

1 яєчний жовток

вершкове масло - 30 г

лимон - 0,25

вода - 50 мл

сода - 0,5 ч. ложки

Спосіб приготування:

Крок 1: Розігрійте мед, додайте до нього три чверті борошна й перемішайте.

Крок 2: Дайте масі охолонути, додайте масло, суміш соди з 1 ст. ложкою борошна, цедру. Замісіть тісто.

Крок 3: Готове тісто розкачайте до шару товщиною 1 см. За допомогою формочок сформуйте печиво.

Крок 4: Прогрійте лист, змажте маслом, викладіть на нього печиво й змажте кожне збитим жовтком. Випікати до готовності.

Про
Про "провокацію" та "ескалацію". путін розчарований – Том Купер
Дозвіл на використання ATACMS на території росії. Як його використати якомога ефективніше – Джек Вотлінг
Дозвіл на використання ATACMS на території росії. Як його використати якомога ефективніше – Джек Вотлінг
"Біла гарячка" путіна і удар балістичною ракетою по Дніпру. Відповідь за знищення лояльних путіну командирів? – Том Купер
Скандинавські країни переглядають свої антикризові поради. Причина – російська агресія в Україні – New York Times
Скандинавські країни переглядають свої антикризові поради. Причина – російська агресія в Україні – New York Times
Коли росіяни почнуть друкувати гроші, у них виникнуть великі проблеми. На що слід звернути увагу найближчим часом
Коли росіяни почнуть друкувати гроші, у них виникнуть великі проблеми. На що слід звернути увагу найближчим часом
Війна безпілотників: прискорений розвиток в Україні. Та хай летять ATACMS, Україно! – Ендрю Таннер
Війна безпілотників: прискорений розвиток в Україні. Та хай летять ATACMS, Україно! – Ендрю Таннер
Пропагандони путіна шаленіють від ракетного кроку Байдена. Але продовжують сподіватися, що Трамп знешкодить США – Джулія Девіс
Пропагандони путіна шаленіють від ракетного кроку Байдена. Але продовжують сподіватися, що Трамп знешкодить США – Джулія Девіс
Українці поки успішно відбиваються від російських штурмів. Хоча є проблемні ділянки в районі Курахового і Часового Яру – Ендрю Таннер
Українці поки успішно відбиваються від російських штурмів. Хоча є проблемні ділянки в районі Курахового і Часового Яру – Ендрю Таннер