Археологи знайшли шоколад, якому дві з половиною тисячі років
Про це повідомляє The Telegraph.
Науковці довгий час вважали, що давні культури Південної Америки використовували какао-боби лише як напій, який був привілеєм еліти.
Однак знахідка, яку зробили минулого тижня науковці мексиканського Державного інституту археології та історії, розширює уявлення науковців про те, як давні мексиканці використовували шоколад.
За словами археолога Томаса Галарета, вчені вперше знайшли шоколад на тарілці для страв, а не у посудині для рідини. Сліди хімічних речовин, які є маркерами шоколаду, вчені знайшли на фрагментах тарілок з місця археологічних розкопок на Юкатані у 2001 році. Тільки пізніше, у межах спільної дослідницької програми, фрагменти піддали тестам, які підтвердили присутність на тарілках шоколаду.
Фрагменти, датовані 500 роком до н.е., не стали найдавнішими слідами какао, які знайшли археологи. Проте вони вперше засвідчили, що давні племена майя не тільки споживали какао як напій, але й робили з нього соус до страв.
Також знахідка допомагає зрозуміти походження давніх традиційних мексиканських страв, наприклад соусу "моль" на основі шоколаду, який подають до м'яса.