Кальян є небезпечнішим за сигарети, - МОЗ
Про це повідомляє прес-служба МОЗ України.
В уряді нагадують, що, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, кальянний дим, як і дим інших тютюнових виробів, містить токсини, які викликають онкологію легень та інші види раку, а також серцево-судинні, респіраторні та інші захворювання.
"При цьому кальян через свої особливості може становити значно більшу небезпеку для здоров'я, аніж тютюн", - пишуть у МОЗ.
Куріння кальяну – це ще й куріння чадного газу, яке може призвести до смерті
Медики пояснюють, що під час куріння кальяну тютюнова суміш нагрівається за допомогою горіння вугілля, яке кладеться згори суміші.
Через це курці та ті, хто їх оточують, вдихають не лише продукти згорання тютюнової суміші і згорання вугілля, але й чадний газ.
Він у свою чергу є токсичною речовиною, яка в малих дозах викликає головний біль, запаморочення, а в великих дозах може призвести до смерті.
"Дослідження показали, що у видиху курців сигарет вміст СО в середньому в 10 разів вище, ніж у видиху некурців, а у видиху курців кальяну він у кілька разів вищий, ніж у видиху курців сигарет", - повідомляють в міністерстві.
За даними МОЗ, через високий вміст чадного газу у курців кальяну траплялися випадки запаморочень, які іноді потребували госпіталізації та кисневої терапії. Окрім того, через зумовлену чадним газом гіпоксію погіршуються навички управління автомобілем і тому курці кальяну мають на 33% вищий ризик потрапляння у ДТП.
Кальян "отруює" повітря і нижні частини легені
Також при горінні вугілля утворюється багато канцерогенів та важких металів, що призводить до небезпечних концентрацій цих шкідливих речовин у повітрі.
Дослідження показують, що концентрації чадного газу у повітрі кальян-барів є в кілька разів вищими, ніж в барах, де курять лише сигарети.
Також вода в кальяні охолоджує тютюновий дим, завдяки чому курці кальяну затягуються глибше і токсичні речовини диму потрапляють у нижні частини легенів, що підвищує ризик важких респіраторних захворювань.
Медики також наголошують, що люди, які курять кальян у публічних місцях, наражаються на ризик інфекційних захворювань, оскільки прилади не проходять повної стерилізації після використання іншою людиною.
Окрім того, в тютюнову суміш для кальянів зазвичай додають гліцерин та багато інших речовин, через що може утворитись токсична речовина акролеїн, а до тютюнової суміші технологічно дуже легко додати заборонені наркотичні та інші речовини.
Тому МОЗ радить:
- утримуватися від спільного куріння кальяну в публічних місцях або з іншими особами, особливо під час епідемії грипу;
-
не сідати за кермо щонайменше 30 хвилин після куріння кальяну.
Нагадаємо, що 16 грудня набув чинності закон, який забороняє куріння кальянів і інших тютюнових виробів у багатьох громадських та на робочих місцях, зокрема у всіх приміщеннях закладів ресторанного господарства.