Цьогоріч українці їдять втричі дорожчий борщ, ніж торік
Про це повідомляють аналітики "АПК - Інформ: овочі та фрукти".
Згідно з повідомленням, основною причиною зростання цін стало зниження обсягів виробництва внаслідок скорочення площ і несприятливі погодні умови в процесі вегетації, що призвели до зниження середньої врожайності.
Крім того, експерти відзначають, що не останню роль у зниженні середньої врожайності овочів і картоплі зіграло зменшення використання засобів захисту рослин і добрив в цьому році з причини фінансового стану фермерів після двох поспіль сезонів низьких цін на продукцію.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заморожені продукти часто є кориснішими за свіжі, - дієтолог
Найбільше за рік подорожчали цибуля і картопля. Ціни на цибулю на сьогодні в 4,7 рази перевищують торішні, а ціни на картоплю - в 3,2 рази. Морква і буряк подорожчали за рік відповідно на 53,8% і 50%. А от ціни на капусту знизилися по відношенню до торішнього рівня на 16,7%.
Аналітики відзначають, що цінова ситуація по кожній з культур, що входять до борщового набору, буде розвиватися по-різному, тому учасникам ринку варто серйозно поставитися до стратегії реалізації зібраного врожаю.