Українські продукти харчування подешевшали на 1,3%
Продукти харчування подешевшали в Україні за перше півріччя 2012 року на 1,3%, повідомляє Державна служба статистики України (Держстат).
Як зазначається в повідомленні відомства, найбільше знизилися ціни на яйця - на 44,2%. Цукор подешевшав на 11,2%, на 10,3% - молоко, на 10,1% - рис, на 7,4% - гречана крупа.
Незначне зниження цін торкнулось масла - на 5,3%, на 4,4% - сири, на 3,8% - овочі, на 3,7% - сало і на 1,9%.
Загалом, за даними Держстату, з початку року споживчі ціни зросли лише на 0,1%, що стало найнижчим показником за всі роки спостережень (за винятком дефляційного 2002 року), а в річному вимірі - червень до червня попереднього року - взагалі зафіксована дефляція на 1,2%.
У той же час в червні, другий місяць поспіль, була зафіксована дефляція - загальне зниження цін становило 0,3%.
Головним дефляційним фактором минулого місяця Держстат називає зниження цін на продовольчі товари (на 0,7%). Зокрема, яйця подешевшали на 13,5%. На 3,4-1,1% зменшилася ціна на гречану крупу, овочі, молоко, рис, сири, цукор, масло, сало, на 0,4-0,3% - на яловичину, свинину, фрукти.
Крім того, у відомстві зазначили, що позитивну роль відіграло здешевлення палива та мастил на 2,5%, а також стабільність цін у житлово-комунальному господарстві.
В результаті, відзначається незмінність протягом першого півріччя тарифів на вантажні перевезення залізничним транспортом.