Українців годують "чорним" хлібом
Про те, що хлібопекарів заганяє у "тінь" неефективне держрегулювання пише оглядач аграрного ринку Володимир Чопенко у своїй статті для ZN.UA.
За його словами, за офіційними даними, річна випічка хліба в Україні становить 1,7 млн т, тобто одна людина за добу споживає трохи більше 100 г, втім реальні ж цифри більше ніж удвічі вище.
Як повідомляє Чопенко, на початку 2010-го року, за офіційною статистикою, працювало 2010 підприємств хлібопекарської галузі. Сьогодні ж звітують про виробництво близько 800.
У цей час виробництво хліба за цей період, за статистикою, скоротилося лише на 1-2% і становить близько 1,7 млн т.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сім областей отримали попередження від АМКУ щодо цін на хліб
"1,7 млн т - це трохи більше 100 грамів на добу. У продовольчому кошику норма хліба розрахована на рівні 277 г... Відштовхуючись від згаданих 277 г (в залежності від віку та професійних категорій) і населення України, виходимо на річне виробництво хліба в обсязі 5,1 млн т, або 110 кг на душу", - вважає оглядач ринку.
На думку Чопенка, істина - посередині. Наприклад, аналітики компанії "ПроАгро" вважають, що реальне виробництво хліба на рік становить близько 4,2 млн т. Віднявши той обсяг, який випікає населення (майже 400 тис т), залишається 3,8 млн т.
Якщо ж відняти 1,7 млн т, які декларує Держстат, то отримуємо 2,1 млн т, які не враховують державні обліковці.
Таким чином кількість "тіньових" підприємств, що випікають понад тисячі т хліба на рік, становить приблизно 3,5 тис проти 800 легальних.