В Україні можуть подорожчати м'ясо та олія
Чиновники пропонують виключити зі сфери державного цінового регулювання цілу низку продуктів: яловичину, свинину без кістки, філе курки, будь-яке м'ясо іншої птиці, ковбасні вироби вищого гатунку, курячі яйця вищої категорії та добірні, олія соняшникова в різній упаковці, крім ПЕТ.
У розпорядженні "КомерсантЪ-Украина" виявився розроблений Міністерством економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) проект постанови уряду про зміну переліку продуктів, ціни на які підлягають держрегулюванню.
При цьому МЕРТ планує посилити контроль над молокопереробною галуззю. Якщо на сьогодні під держрегулювання підпадає тільки сир жирністю до 9%, а також сметана до 20% і вершкове масло до 72,5%, то після внесення змін в чинні постанови уряд зможе встановлювати ціни на весь спектр цієї продукції.
У МЕРТ кажуть, що зміни спрямовані на лібералізацію умов торгівлі в Україні. "Кабінет міністрів доручив обмежити контроль за цінами на соціально значущі продукти. Відносно більш дорогої продукції ціновий контроль запропоновано зняти", - відзначило джерело в міністерстві. За його словами, документ уже пройшов узгодження у відповідних міністерствах і відомствах і може найближчим часом бути винесений на розгляд уряду.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ПР знову прицінюються до молока
Проти ініціативи МЕРТ виступили молокопереробні підприємства. Виробники молочної продукції не можуть погодитися з тим асортиментом, який пропонує міністерство, оскільки він охоплюватиме в середньому 65-78% загального обсягу виробництва, а на багатьох підприємствах складе 85-100%.
Представники підприємств, продукція яких була виведена з переліку об'єктів державного цінового регулювання, схвалюють ініціативу.
"На ціноутворення виробництва кілограма м'яса курки впливають фактори росту витрат на інші товари і послуги, які не підлягають декларуванню. Відповідно, зняття штучних бар'єрів зробить цінову політику виробників більш гнучкою", - говорить директор із загальних питань компанії "Агромарс" Олексій Марченко.