Регіонал хоче монополізувати надприбутковий ринок курятини
Учасники ринку у коментарі журналу Forbes заявили, що на ринку курятини обсягом у понад 11 млрд гривень - переділ: Український інститут тваринництва розробив новий ГОСТ, одна з норм якого обмежує рівень вологи під час розморожування м'яса птиці до 4%.
За їх словами, саме Сігал лобіює прийняття ГОСТу з метою наростити свою частку на ринку і, таким чином, витіснити гравців другого та третього ешелону.
Існують три основних способи охолодження курятини: повітрям, аерозолем (змішаний) і водою. Кількість вологи в м'ясі відрізняється залежно від використаного методу і коливається від 5,1% під час водяного охолодження до 1,5% - за повітряного охолодження.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бахматюк одним із перших відправить свою курятину в Євросоюз
Єдина компанія, яка використовує повітряне охолодження - "Комплекс "Агромарс", підконтрольна народному депутату від Партії регіонів Євгену Сігалу. 70% виробників української курятини працюють з водяним охолодженням, 15% - зі змішаним.
"Агромарс" контролює близько 15% українського ринку курятини і за обсягами виробництва займає друге місце після "Миронівського хлібопродукту" мільярдера Юрія Косюка.
Ініціатором нововведення виступив Мінагропрод. Зараз документ є на розгляді в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі.
"Дії комплексу "Агромарс" направлені на обмеження конкуренції, оволодіння монопольним становищем на ринку, знищення малого та середнього бізнесу в цій галузі", - написав в офіційному листі в Мінекономрозвитку і торгівлі генеральний директор ВКФ "ВАРТО" Володимир Крохмаль.
Президент великого виробника птиці "Агро-Овен" Віктор Заворотний стверджує, що нове обмеження вмісту вологи на рівні 4% технологічно не зможе витримати переважна більшість українських виробників: "Всі підприємства-лідери галузі, за винятком ТОВ "Комплекс "Агромарс", підтвердили комісії міністерства, що не можна вводити одне значення даного показника для різних видів охолодження і заморожування м'яса птиці".
"Агромарс" рівняється на Митний союз
Ситуацію, яка виникла на ринку також прокоментували і в "Агромарсі".
Директор із загальних питань компанії Олексій Марченко розповів, що спочатку в проекті ГОСТу була норма, яка передбачала максимальний відсоток вмісту вологи в м'ясі на рівні 7%.
"Так, саме з нашої подачі ця норма скорочена з 7% до 4%. Норма ця підтверджена дослідженнями Інституту тваринництва та дослідженнями нашої компанії. У Росії, в Митному союзі є норма про 4%. Вони ж написали її не зі стелі", - пояснив він.
Нагадаємо, минулого тижня аналітики асоціації "Українського клубу аграрного бізнесу" заявили, що експорт Україною м'яса птиці в Європейський Союз, незважаючи на отримання нею такого права, може так і не розпочатися через невідповідність українських стандартів на цю продукцію міжнародним нормам.
Україна отримала право поставляти продукцію птахівництва в ЄС після позитивного для країни рішення, прийнято 4 грудня постійним комітетом з питань харчування та здоров'я тварин - Генерального директорату Європейської Комісії САНКО.