В Україні дорожчає цукор
Про це повідомила прес-служба Державного інформаційно-аналітичного центру моніторингу зовнішніх товарних ринків (Держзовнішінформ) із посиланням на експерта Антона Порембського.
"Незважаючи на непогану, в принципі, врожайність цукрового буряка цього року, його цукристість, практично одного рівня оцінки споживання і пропозиції цукру в поточному сезоні, ціни на нього в Україні будуть все-таки зростати через зростання цін на імпортні складові собівартості виробництва даного продукту в міру девальвації національної валюти", - цитує Порембського прес-служба.
У 2015 році посівні площі під буряком істотно скоротилися, що призведе до меншого виробництва цукру порівняно з минулим роком. Однак потреба внутрішнього ринку буде повністю покрита за рахунок запасів цукру з минулого року. Тенденція цінового зростання пов'язана, на думку аналітика, як з необґрунтованими спекуляціями щодо можливого дефіциту цукру в цьому сезоні, так і з реальним зростанням собівартості виробництва даного продукту у зв'язку з девальвацією гривні.
Нагадаємо, що взимку ціна цукру може суттєво зрости.
Ціни на хліб в Україні до кінця 2015 року зростуть у межах 5%, сезонне зростання цін на всю молочну продукцію становитиме до 5%, яйця – 5–7%.