За кілька років шоколад може стати делікатесом
Про рекордне подорожчання какао-бобів - до $5000 за тонну - попереджав Saxo Bank у своїх "шокових прогнозах" на 2015 рік, інформує Slon.ru.
Ціни на какао стабільно ростуть вже кілька років. З одного боку, зростає споживання шоколаду в країнах, що розвиваються, зокрема, Азії, де бідне населення стало дозволяти собі нові продукти.
Також зараз у світі стали більше цінувати справжній шоколад: де відсоток какао 70 і вище. До того ж зараз ціна зростає через те, що щорічно через шкідників і хвороб близько 30% врожаю какао-бобів гине.
Міжнародний карантинний центр какао може вирішити цю проблему. В ньому вчені з університету Редінга розмістили близько 400 сортів какао.
В умовах скорочення врожаю виходом для фермерів могло б стати привезення здорових рослин з інших країн або виведення нових сортів какао-бобів. Проте карантин для одного пагону какао дерева становить близько трьох років, він потрібен для того, щоб рослина могла адаптуватись задля перевезення у іншу країну.
Найбільші світові виробники шоколаду сходяться на думці, що висадка здорових дерев варта трирічної карантинної паузи: ICQC отримує фінансування від Cadbury, Mars та інших учасників ринку. За прогнозом шоколадних гігантів Mars і Barry Callebaut, якщо зараз нічого не робити, до 2020 року глобальний попит на какао-боби перевищить пропозицію на 1 млн тонн (у 2013-му різниця становила 700 тисяч тонн), а ще через 10 років досягне 2 млн тонн.
Втім, за словами садівників з Редінга, надія є.
"Якщо не виникне якоїсь жахливої нової хвороби, а рослинам буде вистачати води, немає причин боятися за майбутнє шоколаду", - заявляє Хедлі.