Лікарі радять курцям їсти омега-кислоти
Про це свідчать дослідження грецьких лікарів, які представили у п’ятницю на Всесвітньому конгресі кардіологів у Дубаї (ОАЕ), пише Український медичний часопис.
Грецькі лікарі за результатами чотиритижневого дослідження довели, що включення омега-3-поліненасичених жирних кислот у раціон курців знижує шкоду, яку завдає організмові шкідлива звичка.
Під час дослідження добровольці, що палять, приймали протягом 4 тижнів двічі на день по 2 г омега-3-поліненасичених жирних кислот. Це допомогло відновити стан артерій, що порушився в наслідок куріння, та продемонструвало кардіопротекторну дію.
На думку вчених, такий ефект зумовлений протизапальним та антиатеросклератичним впливом омега-3 жирних кислот.
Лікарі Американської асоціації серця (American Heart Association) радять курцям щонайменше двічі на тиждень їсти темні жирні сорти риби – оселедець, лосось, макрель, тунець, сардина. Ці сорти риби найбільш багаті на омега-3-поліненасичені жирні кислоти.
Тим, хто є строгим вегетаріанцем і не їсть навіть риби, лікарі рекомендують вживати лляну, рапсову або соєву олію.
Проте, науковий директор Всесвітньої федерації серця Кетрін Тауберт (World Heart Federation — WHF) переконана, що найкращий спосіб захистити себе від шкідливого впливу тютюнового диму – розпрощатися з курінням.