Україна щороку втрачає до 25% врожаю овочів
Про це повідомляє прес-служба асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" з посиланням на директора агентства AgriEvent Анатолій Циркун.
Так, минулого року було втрачено 22% урожаю капусти (410-440 тис т), столового буряку - 35% (315-345 тис т), моркви - 30% (260-280 тис т), цибулі - 32 % (353-375 тис т), картоплі - 23% (5-6 млн т),
"Втрачені від нереалізації овочі могли б щорічно приносити близько 2,5-2,7 млрд грн додаткової виручки українським фермерам", - нарікає експерт.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фрукти та овочі роблять людей щасливішими, ніж сім'я та відмова від сигарет, - вчені
За його словами, головна причина таких значних втрат полягає в тому, що овочі ніде зберігати. Загальна потреба в овочесховищах зараз оцінюється в 4,1 млн т, тоді як у розпорядженні аграріїв є лише третина від цих потужностей.
Нагадаємо, найбільший урожай овочів в незалежній Україні був зібраний в 2011 році, коли він становив 9,8 млн т (без урахування картоплі). Найменше овочів було зібрано в 1996 році - всього 5 млн т. Прогноз на цей рік становить 9-9,4 млн т.