У сільській місцевості потрібно будувати сертифіковані бійні для худоби
"Якщо ввести заборону забою худоби в одноосібних господарствах зараз, то це буде мати негативні наслідки , оскільки зараз немає достатньої кількості забійних пунктів", - заявив голова Аграрного союзу України Геннадій Новіков.
Так, за його словами, для введення заборони забою худоби одноосібниками потрібно будувати сертифіковані бійні, максимально наближені до приватних господарств. Також, на думку експерта, вимагає певних змін і законодавство, зокрема, щодо обсягу забою м'яса на продаж.
"Якщо людина хоче продати двоє - троє курей або гусей, то вона може це зробити і вдома, нічого страшного в цьому немає. Однак, що стосується свиней або корів - це вже інша справа. Про це треба подбати, щоб людина, десь навіть біля ринків або бійні, забивала худобу. Санітари відразу це побачили, клеймо поставили, людина взяла м'ясо і далі сама уже ним розпоряджалася", - зазначив експерт.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українську худобу може чекати поголовна ідентифікація
При цьому Геннадій Новіков додав - якщо така система буде працювати, то одноосібники не витрачатимуть зайвих грошей і часу.
Також, за словами експерта, вирішити цю ситуацію допоможе ініціатива "Рідне село". Вона передбачає створення заготівельної системи, яка б дозволила селянам здійснювати забій худоби на сертифікованих підприємствах і реалізовувати вже готову тваринницьку продукцію.
Нагадаємо, раніше експерт аграрних ринків Руслан Швець заявляв, що в разі прийняття закону "Про ідентифікацію худоби", який є обов'язковим для зближення з ЄС, селяни будуть змушені оперативно зареєструвати худобу, щоб мати право реалізовувати його. У разі ж відсутності ідентифікації селяни можуть зазнати значних збитків. На думку експерта, українське селянство ще не готове до такого кроку. Це може негативно вплинути не тільки на доходи одноосібників, а й на стан справ у тваринництві в цілому.