Вчені створили детектор стиглості фруктів
Основою приладу стали спеціальним чином оброблені вуглецеві нанотрубки. Робота опублікована в журналі Angewandte Chemie, - передає Lenta.ru.
Етилен - досить інертна і дуже проста органічна сполука. Щоб зробити нанотрубки чутливими до його концентрації, вчені використовували спорідненість етилену до іонів міді.
З допомогою цього приладу можна виявляти 0,5-1 молекул етилену на мільйон молекул повітря (0,00005 відсотка). Концентрація газу в фруктах при цьому зазвичай складає близько 0,1-1 частинок на мільйон.
Створений інженерами прилад допоможе контролювати дозрівання плодів так, щоб у процесі перевезення вони не перестигали і не псувалися.
"Винахід допоможе власникам продуктових крамниць зменшити втрати на 30%", - зазначає Тімоті Свейджер, професор хімії Массачусетського технологічного інституту.
Розробники планують з'єднати сенсор з міткою, що зчитується безконтактно (RFID), і стверджують, що такий сенсор коштуватиме не більше долара.
Зазначимо, етилен виробляється рослинами при дозріванні плодів, старінні квітів, обпаданні листя. При цьому тканини рослини, реагуючи на підвищену концентрацію цього газу, самі починають виробляти етилен. Деякі виробники спеціально обробляють фрукти цим газом для прискорення дозрівання.