Чим годують супермаркети. Погляд зсередини
Отже, працював директором одного з магазинів мережі українських супермаркетів. Мій погляд, скажімо так зсередини. Багатьох хвилює питання, чи багато несвіжої продукції? Багато! Якщо Ви в курсі, то деяку продукцію забирають виробники, але...
М'ясо поверненню не підлягає і час від часу воно кидається в ємності з розчином марганцівки. Для чого, запитаєте Ви? Відповім: для того, щоб воно знову набуло червоного кольору і Ви у вітрині бачили тільки свіже м'ясо. До речі зверніть увагу, що в м'ясних вітринах лампи червоного кольору, отакий маркетинговий хід.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кім Чен Ин проінспектував ресторан та магазин (фото)
Далі у нас ковбаска. Ковбас замовляють багато, виробник бере повернення, але дуже мало, наприклад з тонни кілограм 5-10, не більше. Що ж робити з ковбасою, яка втратила товарний вигляд? Правильно, її треба помити, часто миється за допомогою миючих засобів, наприклад за допомогою прального порошку. Сардельки та сосиски, які зморщилися просто кидаються у воду на пару годин, де вони набувають назад товарний вигляд та й ваги трохи набирають. Є ще зрізи, але вони теж не викидаються, а передаються в одне чарівне місце, про яке розповім пізніше.
Твердий сир. В принципі з ним проблем немає, а зрізи теж йдуть в чарівне місце.
Далі рибка. Практично все теж миється-переться, те що не вдалося відіпрати, йде куди? Правильно! У чарівне місце.
Кондитерка. Торти, які не продалися, теж не викидаються. Спочатку за допомогою датера перебивається дата (багато постачальників постачають в коробках без дати), потім уцінюють, а потім - в заповітне чарівне місце. До речі, з печива теж є відходи, наприклад крихта, яка йде туди ж.
Молочка. Тут ситуація простіше, практично всю прострочену продукцію забирає постачальник, але я сказав практично всю, та, що не забрали постачальники, йде назад же в чарівне місце.
Майонези-кетчупи. Тут уже ситуація простіша. Терміни великі, але трапляється також прострочення, яку теж можна переробити.
Борошно-крупи-вермішель. З цією групою товару проблем немає, терміни великі та й розкуповується оперативно.
Отже, ЧАРІВНЕ МІСЦЕ! Кулінарний і кондитерський цех! Святая-святих! Практично у всіх супермаркетах Ви б могли спостерігати відділи готової продукції. Салати, це гнилі овочі плюс прострочений майонез, піца - ковбаскаплюс сир, кекси робляться на простроченому кефірі та йогуртах, до складу багатьма улюбленої "картопельки" входять прострочені тортики і крихта печива, пиріжки з тельбухами - мяско плюс ковбаска (тільки трохи ковбаски, а то буде помітно), щоб отримати повидло потрібно зварити гнилі яблучка.
До речі хліб і здоба, в принципі робиться з нормальних продуктів, але... Друзі, там така хімія! Наприклад, щоб за оригінальною рецептурою (без додавання добавок) вийшов хліб, потрібно приблизно чотири години, які проходять від моменту замісу і до виходу з печі. З добавочками - 1 (одна) година, замісив, відразу в піч і готово. До речі, Ви звертали увагу, що хліб довго не черствіє? Так от, один постачальник хімії гарантував, що хліб не буде черствіти два місяці, ось так от! До речі, кондитери в момент додавання хімії користуються респіраторами, інакше червоні очі, кашель, соплі, сльози гарантовані! Хоча, для заспокоєння скажу, що нормальні таки страви в кулінарії є, але їх дуже мало, відсотків 10-15, для наповнення вітрини.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські магазини, супермаркети та ринки позбавлять від неякісних продуктів
Тепер про персонал. Персонал змінюється ну дуже часто. Як правило співробітник витримує не більше трьох місяців, касири і то частіше, хоча скажу, що багато поверталися по 2-3 рази. Навантаження на персонал дуже дика, люди працювали по 16-17 годин, за мізерну зарплату, як казала мені одна співробітниця при звільненні: "я йду дитина ще спить, приходжу з роботи вже спить".
Оригінал: yaplakal.com/forum7