Фестиваль різників: а ви знаєте, звідки береться ковбаса?
Цьогоріч, вже в сьомому фестивалі гентешів – так угорською називають професійних різників – взяли участь 26 команд. Невелике село Геча поблизу Берегова на Закарпатті приймало гостей і з-за кордону: Сербії та Угорщини.
"Минулого року наш фестиваль, за приблизними підрахунками, відвідало близько 5 тисяч туристів. Тепер очікуємо ще більшого напливу", - сказав голова сільради, організатор фестивалю Андраш Мештер.
І справді, гостей на заході було багато. Щоправда, більшість з них приїхали на офіційне відкриття фестивалю, коли вже можна було посмакувати стравами, приготованими зі свіжини.
Останній день свині
За словами учасників фестивалю, до майбутньої професії потрібно звикати змалечку – від чотирьох-п’яти років. Інакше, кажуть гентеші, людина не зможе зарізати та розібрати свиню.
"Приступати" до практики "вбивства" діти починають у 14-15 років. Є багато способів зарізати свиню, але основне – зробити це швидко, аби тварина якомога менше мучилась. І тут гентеші не тільки спираються на засади гуманізму, але й думають про смак та якість м’яса.
ДИВІТЬСЯ ФОТО: Вегетаріанський фестиваль у Таїланді
Проте сучасні технології також мають свій вплив на традиції. Наприклад, вже рідкістю стало обсмалювання щойно забитої свині соломою, більшість команд використовували газові горілки.
Свиню мало швидко та правильно зарізати. Її потрібно ще й швидко та правильно розібрати. Рекордсмен здатен надати теплій свинячій туші вигляд звичних для городян шматків з ринку чи супермаркету за менше, ніж 10 хв.
А потім починається, власне кулінарна частина заходу: жінки готують місцеві закарпатські та угорські страви – гуляш, бограч та пропонують скуштувати домашніх заготівок – відомої гострої ковбаси, різноманітних зельців, гурки тощо.
ДИВІТЬСЯ ФОТО: Селиська сироварня Петра Пригари - мрії збуваються
Цьогоріч на свято також запросили місцевих виноробів, адже хороше домашнє вино якнайкраще пасує до жирної свинини. Такого напою більше ніде не скуштувати, але, говорять винороби, якщо вам дуже закортить, готові вислати вино поштою.
За свою майстерність та підтримку давніх традицій найкращі різники отримали нагороду – тижневий відпочинок у Греції. Окрім головного призу, було ще й багато інших від різноманітних спонсорів.
Фестиваль впевнено можна назвати унікальним, адже забій свині – хоч і кривава, але давня та необхідна для життя традиція. А ще фестиваль відбувається у чудовому місці - після задоволення гастрономічних потреб можна відвідати термальні джерела в Берегово або з'їздити на прогулянку в Мукачево.