Нематеріальною культурною спадщиною України визнали ще 21 елемент
Міністр культури та інформаційної політики підписав відповідний наказ 6 липня.
За його словами, нові елементи Нацпереліку нематеріальної культурної спадщини представляють всю Україну.
Серед них є:
-
Традицію приготування яворівського пирога;
-
Створення об’ємної сферичної різдвяної звізди села Мацьковичі;
-
Традиційне харківське коцарство;
-
Новорічну традицію буковинського маланкування;
-
Особливості виконання клезмерської музики Подільського (Кодимського) району Одеської області;
-
Різдвяний обряд "Мошу" (обряд чоловічої коляди);
-
Знання, вміння та практики, що стосуються приготування та споживання біляївської рибної юшки;
-
Музей традиційного народного мистецтва як інтерактивний простір нематеріальної культурної спадщини Одещини;
-
Знання, навички та звичаї, пов’язані з приготуванням традиційної страви "Міліна";
-
Метод будівництва "суха кладка";
-
Бузинник - десертну страву з бузини, традиції її приготування та споживання;
-
Традицію приготування обрядової страви "крупки" с. Мостове Андрушівської громади Житомирської області;
-
Знання і практики приготування сахновщинського короваю;
-
Мистецтво виготовлення яворівської дерев’яної забавки;
-
Звичай і технологію приготування святкової та поминальної каші у місті Авдіївка Донецької області;
-
Традицію лозоплетіння в с. Іза Хустського району;
-
Міжнародний Різдвяний фестиваль "Коляда на Майзлях";
-
Гуцульську бриндзу;
-
Культуру приготування та споживання плацинди у селах долини річки Фрумушика;
-
Українську писанку: традицію і мистецтво;
-
▪️Бортництво Київської області.