Свинарство стало новим трендом інвестування
Україна переживає справжній бум інвестицій в свинарські комплекси, пише "КомерсантЪ-Украина".
Якщо ще три роки тому, в 2010 році, було реконструйовано лише дев'ять свинарських комплексів і побудовано два, то в 2013 році їх очікується 58 і 16 відповідно, кажуть в прес-службі Міністерства аграрної політики і продовольства.
Проекти з виробництва свинини заплановані практично у всій Україні. Серед найбільших - інвестиції Ukrlandfarming бізнесмена Олега Бахматюка на суму $1 млрд у будівництво комплексу свиноферм і м'ясокомбінату в Миколаївській і Херсонській областях.
Європейська група Axzon, контролює в Україні сільськогосподарську компанію Danosha, залучає зараз €54 млн у Міжнародної фінансової корпорації на будівництво двох свинарських комплексів в Івано-Франківській області.
В агрохолдингу KSG Agro підприємця Сергія Касьянова мають намір інвестувати $50 млн у реконструкцію свого свинарського комплексу в Дніпропетровській області.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США можуть нагодувати Україну токсичним м'ясом
Про плани вийти на цей ринок заявили також в одному з найбільших агрохолдингів України - Kernel бізнесмена Андрія Веревського, який розраховує побудувати велику свиноферму в Полтавській області.
Цей бізнес стає більш рентабельним, пояснює експерт аграрних ринків асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Аліна Жарко. За її словами, за останній рік рентабельність виробництва свинини в середньому в Україні збільшилася відразу на шість процентних пунктів - з -3,7% у 2011 році до 2,3% в 2012 році. "У великих агрохолдингах при гарній технології рентабельність перевищує 10%", - каже вона.
При цьому ринок свинини має високий потенціал для зростання, переконаний генеральний директор найбільшого в Україні виробника свинини - компанії "АПК-Інвест" - Роман Распопов. "Ринок охолодженої свинини ненасичений. Потенційно він може зрости щонайменше на 50-70% протягом найближчих десяти років", - вважає він.
Зараз після закриття ринку для Бразилії у місцевих виробників з'явилася можливість підвищити ціни на свою продукцію. У середньому щорічне зростання цін на свинину і м'ясо-ковбасні вироби становить близько 3-5%.
"А після заборони на імпорт бразильського м'яса, яке багато переробників і рітейлери використовували для виробництва низькосортних м'ясовмісну виробів, ми очікували істотного підвищення цін саме на цю групу продуктів - до 20% у найближчі 5-6 місяців. Втім, поки такої динаміки не спостерігається, що, очевидно, пов'язано з наявними залишками попередніх постачань", - каже Распопов.