Європейські банки заборонили інвесторам спекулювати на їжі
Від такої практики відмовилися чотири німецькі кредитні організації, а також Deutsche Bank та австрійський Volksbanken.
Рішення банків були спровоковані різким зростанням цін на кукурудзу і сою, які досягли історичних максимумів через безпрецедентну за останні півстоліття засуху в США.
Ці кроки стали великим досягненням для таких громадських організацій як Food Watch, World Development Movement і низки інших, які виступають проти ринкових спекуляцій на продуктах харчування.
Водночас громадські діячі вважають, що банкіри повинні зробити більше і відмовитися від спекуляцій на нафті. Банкіри ж заявляють, що обмежили інвестиції в продовольство лише через занепокоєння про свою репутацію.
Фінансові організації відмовляються визнати той факт, що до зростання цін на продовольство призводять спекулятивні угоди.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціни на продукти харчування у світі невпинно зростатимуть
Раніше інституційні інвестори в Європі активно захищали своє право на торгівлю сировинними товарами, у тому числі й їжею. Більшість банків не готові відмовитися від "гри" на цьому ринку.
Зараз одним з найбільших гравців у сфері біржової торгівлі ф'ючерсами на продовольство є голландський пенсійний фонд PGGM, активи якого загальним розміром в $125 мільярдів здебільшого розміщені саме в дериватах на продукти харчування. У фонді стверджують, що ціна на продукти визначається попитом і пропозицією, а не спекуляціями.
Обережне ставлення до подібних інвестицій поділяють і деякі фінансові організації США. Зокрема другий за розміром пенсійний фонд США Calstrs під тиском католицьких організацій скоротив свої плани щодо інвестицій в продовольство з $2,5 мільярда до $150 мільйонів, повідомляє The Financial Times.