Зміни клімату "вбивають" каву
Згідно з дослідженнями команди науковця Аарона Девіса, глобальне підвищення температури повітря, парниковий ефект, а також загазованість - "виморюють" молоді саджанці кавового дерева, а також згубно впливають на ті рослини, які вже приносять плоди, пише журнал PLoS ONE.
Девіс наголошує, що у світі зростає брак чистого генетичного матеріалу, який конче необхідний для оновлення виснаженої культури. А оскільки немає здорових, родючих дерев - отже, зникають і плоди, які використовують для приготування кавового напою.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виробництво кокаїну економічно вигідніше, ніж кави
Протягом століть виробники кави поверталися до дикої природи для того, щоб відновити генетичну різноманітність рослин, наситити "цивілізовані" плантації новими, більш родючими, екземплярами. Кавові дерева нищать різноманітні шкідники, віруси, які з'явилися протягом останніх кількох років, а також є проблеми із репродуктивністю самих рослин.
"Арабіка та робуста - два види окультурених бобів, які вирощують на плантаціях. Насправді ж, у дикій природі існує понад 125 різноманітних типів кавових дерев. Припускаємо, що про існування дуже багатьох ми просто не знаємо", - пояснює науковець.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кава може стати дорогим задоволенням: додасть у ціні 30 - 40%
Вчений Лондонського королівського ботанічного саду також зауважує, що виробники смажать найсмачнішу каву із арабіки. Однак, цей вид дерева є найменш стійким до зовнішніх впливів: сонця, води, вітру та вологості. Вперше цей вид рослини був виявлений у 17 столітті в Ефіопії і, згідно з дослідженням Девіса, генетичні властивості дерева вичерпані, відновити їх ніде, тому зараз воно вимирає, а до 2080 року його не стане зовсім.
"Ранкова чашка ароматної арабіки незабаром буде справжнім делікатесом для гурманів. Кава потрібна організму людини, вона надає йому сили та наснаги до руху. Не буде кави - люди стануть млявими. Шкода, що зміна клімату вбиває види кавового дерева швидше, ніж вони можуть відновлюватися", - резюмував вчений.