Через зміни клімату врожаї кави постійно знижуються, а сам продукт може подорожчати
Незабаром це може призвести до дефіциту, здорожчання кави та падіння якості продукту, повідомляє ВВС.
У світі випивають два мільярди чашок кави щодня, і попит на цей напій з року в рік лише зростає. Адже до категорії кавоманів долучаються також у нових ринкових економіках - таких країнах, як Бразилія, Китай та Індія.
Однак мірою зростання світових температур і почастішанням випадків екстремальної погоди, майбутнє кави виглядає дедалі більш непевним.
Вчені кажуть, що одним із наслідків глобального потепління стане скорочення площ кавових плантацій, падіння якості кави і зростання її вартості, а відтак - і ціни.
Чимала частина світової кави вирощується в Ефіопії - країні, де зародилася традиція вирощувати каву і яка є найбільшим експортером кави в Африці, і Бразилії, яка виробляє третину всієї кави світу.
Ефіопські фермери скаржаться, що через посуху врожай скоротився у тричі.
"Зі своєї ділянки раніше я збирав 6-7 мішків кави, тепер заледве 2-3. Часом мій врожай взагалі один мішок. Мені немає чим годувати свою сім'ю, не кажучи вже про одяг та інші потрібні речі", - розповідає ефіопський фермер Джамал Касім.
Причиною поганих врожаїв у Ефіопії стали постійні посухи. Однак місцеві мешканці також звертають увагу на погіршення екологічної ситуації в країні, зокрема на вирубку лісів.
"Не знаю чому клімат так сильно змінюється. Це знають лише метеорологи. Однак коли я був малий, у цій місцевості було багато лісів і ми не відчували коли зима, а коли літо. Але через ріст населення і вирубування лісів ми втратили значну частину джунглів", - розповідає інший селянин Соломон Мулуне.
Нагадаємо, вчені Гарварду довели, що люди, які випивають 3-5 горняток кави щодня, живуть довше.У любителів кави на 19% знижується ризик померти від серцевих захворювань.