Експорт українського цукру б'є рекорди
З вересня 2011 року до серпня 2012 року Україна планує експортувати 150 тис тонн цукру. Такі обсяги є рекордними для країни за останні декілька років.
За даними Національної асоціації цукровиків України "Укрцукор", з вересня минулого року до червня поточного року Україна експортувала на зарубіжні ринки 118,3 тис тонн цукру. Зокрема в червні було експортовано 23,5 тис тонн.
Як повідомив iPress.ua голова правління "Укрцукор" Микола Ярчук, в Україні склалась сприятлива цінова ситуація.
"Цього року українська ціна більш приваблива для сусідніх країн, яким ми експортуємо цукор", - пояснює причину збільшення обсягу експорту Ярчук.
Основними покупцями українського цукру є Казахстан (83 тис тонн), Грузія (8,9 тис тонн), Киргизія (5,9 тис тонн), Ліван (4,45 тис тонн), Узбекистан (3,987 тис тонн), Туркменістан (3,4 тис тонн), Сирія (2,4 тис тонн).
"В цьому році Україною вироблено більше цукру ніж потрібно для внутрішнього ринку (необхідно - 1 млн 860 тис). На разі ми експор цей надлишок. І сподіваємось, що таким чином баланс цукру вирівняється",- зазначає Ярчук. туємо
В Україні майже нема імпортного цукру
Також значні зміни відбулись і в обсягах імпорту солодкого продукту. За 10 місяців він скоротився до 14,56 тис тонн. У той час як за весь 2010/2011 маркетинговий рік до країни ввезли майже 290 тис тонн.
"Можна говорити, що імпорту в країні майже нема. За червень місяць він становив лише 7 тонн, - говорить голова правління "Укрцукру". - Сьогодні внутрішній ринок менше потребує імпорту. Крім того ціна на імпортний цукор дорожча за ціну на цукор вітчизняних виробників".
За його словами Україна має усі можливості, щоб тримати такі показники і в подальшому. Для того є сприятливі кліматичні умови і відповідні технічні умови.
Ціна на цукор буде зростати
Проте виробники прогнозують подорожчання цукру в 2012/2013 маркетинговому році до 7-8 гривень за кілограм. Собівартість може збільшитися на 15-20% за рахунок зростання цін на енергоносії.
"Незважаючи на те, що пропозиція в деякій мірі перевищує попит на цукор, ціна буде зростати. Адже зростають витрати на виробництво: енергоносії, мінеральні добрива – на все, що формує собівартість. Заводи - виробники не можуть працювати собі у збиток", - повідомляє Микола Ярчук.
З буряка врожаю 2011 року Україна виробила 2,33 млн тонн цукру проти 1,54 млн тонн роком раніше.