Науковці радять пити гарячий шоколад: тоді не буде старечого недоумства
Так вважають фахівці з Гарвардської Школи медицини, що вивчали зв'язок між споживанням какао, нейросудинними взаємодіями в головному мозку і когнітивною функцією у літніх людей, пише з посиланням на Medportal.ru "Українська правда життя".
Ділянки мозку, задіяні в кожен окремий момент в розумовій діяльності, а значить мають максимальну нейронну активність, вимагають більше енергії, тобто збільшення кровотоку. Неадекватне постачання цих ділянок киснем і живильними речовинами, що забезпечується капілярами судинної системи, призводить до зниження ефективності їх діяльності і навіть пошкодження.
Такий зв'язок між нейронами і судинами називається нейросудинними (нейроваскулярними) взаємодіями і, як вважають автори дослідження, зниження цієї функції може відігравати значну роль у розвитку нейродегенеративних захворювань.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 шоколадних фабрик, які зроблять вас щасливішими
У дослідженні брали участь 60 осіб, середній вік яких - 73 роки. Всі учасники ще не страждали старечим недоумством, проте у них спостерігалися фактори ризику судинних порушень, а у 18 осіб були ознаки недостатності кровопостачання мозку. Протягом місяця всі вони випивали дві чашки какао на день і не вживали більше ніякого шоколаду. У цей період і по його закінченні когнітивна функція учасників оцінювалася за допомогою серії тестів. Крім того, динаміка кровопостачання їх мозкової тканини відстежувалася за допомогою УЗД.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 цікавих фактів про лакричні цукерки
Було встановлено, що гарячий шоколад справив позитивний вплив на рівень нейросудинних взаємодій і когнітивну функцію тих учасників, у яких на старті дослідження спостерігалися проблеми з кровопостачанням мозкової тканини. Через місяць регулярного вживання какао у них спостерігалося в середньому 8,3-відсоткове поліпшення кровотоку в робочих ділянках головного мозку, а швидкість виконання тестів на обсяг робочої пам'яті збільшилася в середньому на 51 секунду.
Крім того, комп'ютерна томографія показала, що поліпшення нейросудинних зв'язків в головному мозку позитивно вплинуло на структуру його білої речовини, що є чинником уповільнення нейродегенеративних процесів.
Біологічні механізми, що лежать в основі виявленого феномена, поки не зрозумілі і автори планують продовжити дослідження в цьому напрямку.