RSS
CУСПІЛЬСТВО НОВИНИ

Найпопулярнішими продуктами в українців є картопля, хліб і горілка

Алкоголь - на четвертому місці
До четвірки найпопулярніших продуктів в раціоні українців входять картопля, буряк, хліб і алкоголь.
Найпопулярнішими продуктами в українців є картопля, хліб і горілка Фото: dw.de
Про це повідомив президент Асоціації дієтологів України Олег Швець.
 
В українців чільне місце серед продуктів харчування посідає картопля. Далі йдуть буряк, хліб і алкогольні напої.
 
За словами Швеця, картопля має певну харчову цінність, таку, як інші овочі. Але містить мало харчових волокон, і це головний її недолік. Водночас до її складу входять корисні мінерали, вітаміни і вуглеводи. Однак якщо користуватися принципом світлофора – зелені – найкорисніші продукти, червоні – слід обмежувати, то картоплю дієтологи відносять до жовтого кольору.
 
"Цей продукт десь посередині", – каже дієтолог. 
 
Другим за популярністю в українців є буряк. Фахівці вважають його надзвичайно корисним продуктом. Далі йде хліб. "Ця трійка продуктів може конкурувати між собою у раціоні різних людей", – додає Швець.
 
"На жаль, сьогодні до українського хліба є дуже багато претензій. Мало хліба, який виготовлений із нерафінованого борошна. Соціальні сорти хліба виготовляють лише з рафінованого борошна. Це недобре. Бо здоровий хліб – цільнозерновий", – розповів Швець.
Фото: kharkivgaz.com.ua
Також дієтологи незадоволені тим, що український хліб містить дуже багато солі. І виробники нічого не роблять для того, щоб зменшувати її кількість.
 
"Саме за рахунок цього продукту понад половину норми солі надходить до організму людей, яким сіль необхідно обмежувати. Норма солі для здорової людини – 6 г на добу. Якщо людина їсть хліб тричі на день, то в її організм може надійти 10 і більше г солі. А це вже шкідливо", – розповів дієтолог.
 
На четвертому місці в раціоні українців – алкогольні напої.
 
Українці забагато їдять
 
За словами Олега Швеця, жителі Україні страждають від надмірного споживання калорій, що призводить до ожиріння.
 
"В Україні половина дорослого населення страждає від зайвої ваги. 25% жінок і 15% чоловіків. Зайва вага провокує хвороби серцево-судинної системи, цукровий діабет та інші захворювання. Щороку від неінфекційних хвороб ми втрачаємо більше 400 тисяч наших співгромадян", - сказав він.
 
У зв'язку з цим Асоціація дієтологів почала підготовку національних дієтичних рекомендацій. Як зазначив Швець, головними розділами цих рекомендацій стануть:
 
1. Калорійність їжі, яку їсть людина, адекватна рівню витрачених фізичних зусиль;
 
2. Збільшення споживання корисних для людини продуктів і зменшення кількості харчів, що негативно впливають на здоров'я;
 
3. Розробка рекомендацій для окремих груп населення;
 
4. Вироблення здорових звичок у харчуванні.
 
За словами дієтолога, ці рекомендації стануть основою державної програми здоров'я українців.
Підписуйтесь на iPress.ua в соціальних мережах Twitter, Facebook та Google+. Будьте в курсі останніх новин. Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити редакцію
Розкажіть друзям!

Читайте новини також російською мовою.

НОВИНИ ПАРТНЕРІВ
НОВИНИ ПАРТНЕРІВ

КОМЕНТАРІ (0) +

Додати коментар

18 05 2012 15:42
МЕДІА
iPRESS РАДИТЬ