Оптова ціна на цукор зросла на 18%
Про різке підвищення вартості цукру розповів "Комерсанту" голова Національної асоціації цукровиробників "Укрцукор" Микола Ярчук.
Тільки за останній місяць оптова ціна на солодкий продукт виросла відразу на 18%, досягнувши максимуму за останні дев'ять місяців.
"З кінця червня оптова ціна підвищилася з 5-5,2 до 5,9-6,1 тис грн/т", - говорить керівник аналітичного відділу консалтингової компанії ААА Марія Колесник.
За даними моніторингу цін на соціально значущі товари, проведеного Міністерством економічного розвитку і торгівлі, з 6 по 24 липня середні відпускні ціни в Україні зросли до 5,88 грн/ кг.
Микола Ярчук прогнозує подальше зростання як оптових, так і роздрібних цін. За його оцінками, в новому маркетинговому році (з 1 вересня 2012 по 31 серпня 2013 року) в Україну буде зібрано на 20-25% менше цукрових буряків - 14-15 млн т та вироблено на 24-27% менше цукру - 1,7-1,75 млн т.
У зв’язку з подорожчанням насіння, мінеральних добрив і енергоносіїв, середня собівартість виробництва цукру в 2012/13 маркетинговому році підвищиться мінімум на 20%.
"Цукор має коштувати 7-8 грн за кг - це його собівартість", - вважає глава "Укрцукру". Учасники ринку погоджуються з тим, що вартість цукру має зрости.
Подорожчання цукру зможе компенсувати виробникам збитки
"Протягом дев'яти останніх місяців цукровиробники працювали собі в збиток. І тільки зараз ціна на цукор почала виходити на економічно обґрунтований рівень", - говорить джерело у великому агрохолдингу. За його словами, щоб якимось чином мінімізувати свої збитки від продажу цукру на внутрішньому ринку, українські виробники почали постачати його на експорт.
Як повідомив iPress.ua голова правління "Укрцукор" Микола Ярчук, в Україні склалась сприятлива цінова ситуація.
"Цього року українська ціна більш приваблива для сусідніх країн, яким ми експортуємо цукор", - пояснює причину збільшення обсягу експорту Ярчук.
Саме тому до серпня 2012 року Україна планує експортувати 150 тис тонн цукру, що є рекордом для країни за останні декілька років.