У Президента хочуть дозволити курити хоча б у ресторанах
Закон про заборону куріння у громадських місцях готуються переглянути. Про це заявила перший заступник глави Адміністрації Президента Ірина Акімова.
Дискредитувати курців неправильно
Вона вважає неприпустимою повну заборону куріння в закладах громадського харчування, зокрема ресторанах і барах, оскільки це є дискредитацією частини населення, яка курить.
Акімова також не відкидає, що відповідні норми закону, прийнятого парламентом 24 травня, будуть переглянуті.
"Дискредитація, зокрема й щодо теми куріння, це неправильно. Мають бути умови для людей, які курять, і які не курять. Які умови – це вже інше питання", - сказала Акімова.
При цьому вона зазначила, що закон, яким забороняється куріння в закладах громадського харчування, знаходиться на стадії вивчення в Адміністрації Президента.
Нагадаємо, 24 травня Верховна Рада прийняла Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів".
Цим документом забороняється куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів практично всюди. Зокрема й у приміщеннях закладів ресторанного господарства. Закон вступає в силу через шість місяців з дня його опублікування.
Досі в українських закладах громадського харчування були зони або кімнати для курців та некурців.
Тепер ті, хто не уявляє пиття кави без цигарки у кав’ярні матимуть клопіт.
Ресторатори у дієвість нового закону не вірять
У коментарі iPress.ua відомий львівський ресторатор, власник мережі авторських ресторанів Restaron Вардкес Арзуманян повідомив, що із курінням варто боротися іншими способами. Зокрема, піднімати вартість цигарок.
"Цей закон прийняли, апелюючи на європейський досвід. Європейський досвід боротьби із курінням почався не із заборони, а з відношення до куріння. Якщо апелювати до цього досвіду, то передусім треба зробити все, щоб підняти ціни на цигарки. Сьогодні ми можемо платити великі податки із продажу цигарок. Я згоден сьогодні продавати цигарки за ціною у сто гривень за пачку і платити великі податки. Може це вплине на те, що курити будуть менше", - каже ресторатор.
Вардкес Арзуманян також каже, що незрозуміло, як буде діяти прийнятий закон – адже немає чіткого механізму покарань за його порушення.
"Якщо піти шляхом заборонити, то треба підійти до цього знову ж таки з погляду європейського досвіду. Під час прийому закладу громадського харчування треба передбачити системи сигналізації, які будуть спрацьовувати у момент, коли людина почне курити. Після цього мають спрацювати певні служби. Але, якщо це не передбачено законом, то як це буде виглядати? Людина закурила, адміністратор чи працівник закладу громадського харчування має викликати міліцію, щоб правоохоронці щось зробили щодо тієї людини, яка закурила попри заборону. Що буде робити міліція?", - наголосив Вардкес Арзуманян.
"І тому, коли мене про це питають, я відповідаю: через пів року, коли закон вступить в дію, ми будемо кожні 10-15 хвилин викликати міліцію, щоб вона зробила щось з тими людьми, які будуть курити", - резюмував ресторатор.